| Mobile | RSS

Ομιλία Καραμανλή – 6 Μαρτίου 2008

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 March, 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια | Κατηγορία: Ομιλίες & Δηλώσεις Πολιτικών

Καραμανλής: Εθνική υπόθεση η κρίση

Γιατί το φαγοπότι σας δεν είναι και αυτό εθνική υπόθεση;

Παρασκευή, 06 Μάρτιος 2009

Καραμανλής Κώστας

Εισαγωγή

Το πλαίσιο για συναίνεση το οποίο συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς στις συναντήσεις του την Πέμπτη, παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του στον ελληνικό λαό. Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση των κομμάτων στο αίτημα για συναίνεση, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της υπευθυνότητας και πως κάθε κόμμα είναι υπεύθυνο για τις επιλογές και τις πράξεις του.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη και τόνισε ότι το υπέρογκο, όπως το χαρακτήρισε, δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνει περιθώρια ευελιξίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι απαιτούνται 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους τόκους, ενώ είπε ακόμη ότι το χρέος είναι απειλή για την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας.

Ομιλία Καραμανλή

“Η οικονομική κατάσταση, σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, για το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν. Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει την απόλυση, μέσα στο χρόνο, 50 εκ. εργαζόμενων, από τους οποίους 3,5 εκ. στην Ευρώπη. Υπάρχει, σε όλες τις χώρες, έντονη ανησυχία και αίσθημα ανασφάλειας.

Οι συνέπειες της κρίσης πλήττουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας. Κάνεις λάθος: Τα προβλήματα στη χώρα μας προέρχονται από τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Όπως λένε και τα στελέχη του κόμματός σου, τις επιπτώσεις της κρίσης δεν τις έχουμε δει ακόμη. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αποδεικνύεται κρίσιμο το γεγονός ότι, στα προηγούμενα πέντε χρόνια, μειώσαμε το δημόσιο έλλειμμα, ψέμα, περιορίσαμε την ανεργία, ψέμα, πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σωστό, αν το υπολογίσουμε με βάση τη δημιουργική λογιστική των υπουργών οικονομικών σας.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας πάντως αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, εξαιτίας, κυρίως, του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που κληρονομήσαμε. Δεν το κληρονομήσατε μόνο, αλλά το αυξήσατε κιόλας! Χρέος, για τους τόκους του οποίου καταβάλλουμε περίπου 12 δις ευρώ το χρόνο. Οι πολιτικοί πληρώνονται από τους έλληνες πολίτες. Ως εκ τούτου, εσείς δεν καταβάλετε τίποτα. Το μεγάλο αυτό βάρος περιορίζει σοβαρά τις δυνατότητες της Οικονομίας μας και είναι απειλή για την οικονομική σταθερότητα. Τόσα χρόνια γιατί δεν κάνατε κάτι για το χρέος. Και τόσα χρόνια γιατί δεν μας μιλάγατε σοβαρά γι’ αυτό; Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος. Απαιτεί επαγρύπνηση, ένταση προσπαθειών, ετοιμότητα και βεβαία απαιτεί την αναγκαία ευελιξία για να γίνουν όπου χρειαστεί οι απαραίτητες προσαρμογές και βελτιώσεις”. Όχι, η κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα, αλλαγή πολιτικών, και σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος…(διαφθοράς, καταχρήσεις…και όλα τα γνωστά..)

O πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πλαισίου συναίνεσης που έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς, πάνω στους οποίους εκτίμησε πως πρέπει να κινηθεί η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης:΄ “Είχα σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Δεν περιμένω βέβαια να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα. Δεν περιμένω να εγκαταλείψουν τα κόμματα τις θέσεις τους. Ποιες θέσεις; Έχουν σοβαρές θέσεις τα κόμματα του κοινοβουλίου; Δεν περιμένω να παραμεριστούν όλες οι διαφορές. Πιστεύω όμως -και το πιστεύω βαθιά- ότι στις έκτακτες συνθήκες της διεθνούς κρίσης μπορούμε και οφείλουμε να επιτύχουμε μια ευρύτερη συνεννόηση. Να αφήσουμε στην άκρη τις στείρες αντιπαραθέσεις. Το “όχι σε όλα”. Το όχι το είπες εσύ στις εκλογές: Ή αυτοδυναμία ή επανάληψη εκλογών»>

1ον: Τήρηση των κανόνων της ΕΕ. Κανόνες που έχουν συναποφασισθεί και με τη δική μας συμμετοχή και ισχύουν για όλα τα μέλη της. Τι εννοείτε κύριε πρωθυπουργέ; Δηλαδή μέχρι τώρα δεν τηρούσατε αυτούς τους κανόνες. Γι’ αυτό είμαστε συνέχεια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια;

2ον: Κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας αποτελεί διαχρονικά το υψηλό δημόσιο χρέος. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με προγραμματισμό και συντονισμένη προσπάθεια. Ναι, δηλαδή;

3ον: Η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με κεντρικό εργαλείο τον αποτελεσματικό περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο. Τα ελλείματα περιορίζονται με την ανάπτυξη και με σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

4ον: Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας μας. Η υπέρβαση αυτών των ορίων θα ήταν πράξη ανευθυνότητας και πιθανόν επικίνδυνη για την οικονομική σταθερότητα. Τα όρια όπως ήδη γνωρίζετε έχουν ήδη υποστεί υπέρβαση με την κυβέρνηση σας και με την κληρονομιά από το ΠΑΣΟΚ. Μας λέτε ότι είστε μία ανεύθυνη κυβέρνηση;

5ον: Μέσα στα όρια αυτά, είναι αναγκαίες ειδικές και στοχευμένες δράσεις, αφενός αναπτυξιακές στους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται πιο άμεσα (όπως ο τουρισμός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις), και αφετέρου κοινωνικές δράσεις με την εξάντληση κάθε δυνατότητας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σωστά, τώρα μιλάμε..

6ον: Όλοι έχουμε υποχρέωση αυτοσυγκράτησης. Να μην ενθαρρύνουμε εξωπραγματικές διεκδικήσεις. Βεβαίως, κάθε κοινωνική, κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διατυπώνει τα δικά της αιτήματα. Ωστόσο, στις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανταγωνισμό πλειοδοσίας. Σωστά, αλλά εσείς που μας φέρατε σε αυτό το σημείο γιατί δεν δείξατε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, π.χ. δομημένα ομόλογα, βατοπαίδι, προμήθειες, κ.ά. πολλά…

Όπως τόνισε στο μήνυμά του: “Δυστυχώς, δεν διαπίστωσα σήμερα να υπάρχει διάθεση συνεννόησης ακόμη και σε αυτά τα αυτονόητα σημεία και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία που θα έπρεπε να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Και αφού το θέλεις έτσι, ναι δεν θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί σας.

Κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών του. Την ποινική ευθύνη ή όνο την πολιτική; Και οι συνέπειες ποιες είναι; Για την Κυβέρνηση δίλημμα δεν υπάρχει. Έχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Δεν έχετε δίκιο: Αυτό το πιστεύετε μόνο εσείς. Το 90% του ελληνικού λαού διαφωνεί. Και σε αυτό το δρόμο επιμένουμε. Για μας η Οικονομία, ειδικά τώρα, είναι μεγάλη εθνική υπόθεση. Οικονομία, πια οικονομία; Αυτή που διαλύσατε; Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης και να εργαστούμε σκληρά για μια καλύτερη επόμενη ημέρα, για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες”. Το κόμμα σας δεν εργάζεται: απομυζά τον πλούτο του ελληνικού λαού;

Άχ βρε Κωστάκη, μας έκανες να συγκινηθούμε πάλι …

—————————————————————————————————————————————–

———————————————————–     Το σχόλιο     ———————————————————–

Συναίνεση

Ο κύριος Καραμανλής στην τελευταία του συνάντηση με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων ζήτησε συναίνεση.

Βέβαια, κανείς τελικά δεν κατάλαβε σε τι και για ποιους λόγους ζητάει συναίνεση και γι’ αυτό πολύ φυσιολογικά τον κατηγόρησαν για επικοινωνιακό παιχνίδι.

Εγώ, σαν Έλληνας πολίτης γνωρίζω το εξής. Συναίνεση, θυσίες, υπομονή και πολλά άλλα οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κάνουν. Το έχουν αποδείξει πολλές φορές, το αποδεικνύουν συνεχώς κάθε μέρα, κάθε ώρα.

Είναι θρασύτητα και αναλγησία να ζητάς θυσίες από αυτούς που έχουν θυσιαστεί και θυσιάζονται κάθε μέρα για ένα ιδιοτελές κράτος, εννοώντας βέβαια τους κρατικούς λειτουργούς και τους φίλους αυτών που ζουν εις βάρος του κράτους και των υπολοίπων πολιτών.

Εάν ο κύριος Καραμανλής θέλει συναίνεση, τότε θα πρέπει να τη ζητήσει από το ίδιο του το κόμμα και τους «φίλους» του.

Θα πρέπει να  ζητήσει συναίνεση από τα γαλάζια παιδιά που δεν θα μπορεί πια να διορίσει στο δημόσιο (εκτός εάν ακόμη και με αυτή την κρίση συνεχίζει και το κάνει), σε άλλα γαλάζια παιδιά που είναι ήδη διορισμένα και θα πρέπει να απολυθούν ή να μειωθούν οι μισθοί τους (λόγω της κρίσης όπως αναφέρει ο κύριος Καραμανλής), σε φίλους του εργολάβους που δεν μπορεί να τους δώσει πια δημόσια έργα αφού δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις, σε φίλους του προμηθευτές του δημοσίου που τους έχει απλήρωτους για χρόνια και γενικότερα θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη και να ζητήσει συναίνεση  από όλους τους νεοδημοκράτες φίλους του που τους τρέφει με δημόσια χρήματα χωρίς αυτοί να παράγουν και να προσφέρουν τα αντίστοιχα αφού δεν θα μπορεί πια σαν καλή μάνα να τους θρέψει, λόγω της κρίσης φυσικά.

Οι διορίες τελείωσαν, ο χρόνος πέρασε. Το πάρτυ τελείωσε ή το πάρτυ πια συνεχίζεται μόνο για πολύ λίγους….

Γράψτε το σχόλιό σας 2289 Συνολικές προβολές, 1 σήμερα |

Γράψτε το σχόλιό σας

Για να αποστείλετε το σχόλιό σας, παρακαλούμε εισάγετε τον απαιτούμενο αριθμό: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.