| Mobile | RSS

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 April, 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια | Κατηγορία: Ομιλίες & Δηλώσεις Πολιτικών

Τα σχόλια είναι με κόκκινο χρώμα

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

11-09-2010 |

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2010

>> Δείτε το βίντεο.

>> Φωτογραφικό υλικό.

 

Κυρίες και κύριοι,

Παναγιώτατε,

Κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Έκθεσης,

Κύριοι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων,

Γεια σας άκυρε Πρωθυπουργέ,
Αρχικά να σας θυμίσω πως κύριος αποκαλείται αυτός που εκτός των άλλων κρατάει το λόγο του.
Δεύτερον είναι ρατσιστικό να αποκαλείς κάποιον Παναγιότατο ενώ τους υπόλοιπους όχι.
Τρίτον. Δεν είναι Διεθνής Έκθεση αλλά Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης!

Πέρασαν κιόλας 11 μήνες από την στιγμή που οι Έλληνες μας εμπιστεύτηκαν το τιμόνι της χώρας.

Πέρασαν κιόλας 11 μήνες από την στιγμή που εγώ και ο εκλεγμένοι φίλοι και συνεργάτες μου, οι δοσίλογοι-προδότες της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό.

Μας ζήτησαν να σταματήσουμε τον κατήφορο. Απαίτησαν αλλαγή πορείας. Σε αυτούς τους 11 μήνες, βρεθήκαμε απέναντι στην μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία της.

Τους υποσχεθήκαμε πολλά για να μας δώσουν την ψήφο τους στην κρίση που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εξαπατώντας τους.

Κάθε ώρα, κάθε στιγμή, όλους αυτούς τους 11 μήνες, δώσαμε ένα  σκληρό, τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε  την πατρίδα μας από αυτό που  μόλις πριν από λίγους μήνες όλοι θεωρούσαν δεδομένο, τη χρεοκοπία  της Ελλάδας.

Κάθε ώρα, κάθε στιγμή, όλους αυτούς τους 11 μήνες, δώσαμε ένα  σκληρό, τιτάνιο αγώνα για να δώσουμε  την πατρίδα μας μέσω της χρεοκοπίας  της Ελλάδας στους φίλους και εντολοδόχους μας.

Το θέμα για πολλούς  δεν ήταν το «αν», αλλά το «πότε». Κι όμως, με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο. Και σε πείσμα όλων, και αυτών που ακόμη και σήμερα καιροφυλακτούν, και αυτών που θέλουν ή ήθελαν να μας διασύρουν διεθνώς, εμείς τα καταφέραμε, εμείς θα τα καταφέρουμε, εμείς πάμε μπροστά. Η πατρίδα μας, η Ελλάδα πάει μπροστά.

Το θέμα για πολλούς  δεν ήταν το «αν», αλλά το «πότε». Κι όμως, με αγώνα όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο. Και σε πείσμα όλων, και αυτών που ακόμη και σήμερα καιροφυλακτούν, και αυτών που θέλουν ή ήθελαν να μας διασύρουν διεθνώς, εμείς τα καταφέραμε, εμείς θα τα καταφέρουμε, εμείς πάμε μπροστά. Η πατρίδα μας, η Ελλάδα πάει μπροστά. Θα τη χρεοκοπήσουμε και θα την ξεπουλήσουμε αφανίζοντας τους Έλληνες και με δόλιο τρόπο αρπάζοντας τους όλη την ιδιοκτησία τους

Πριν από λίγες μέρες, έγραψε ο Pierre Briancon στο «Reuters» για  τη χώρα μας τα εξής:

«Στην πρόσφατη ιστορία, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει αυτό που καταφέρνει να κάνει η Ελλάδα.

Περιστολή των δαπανών, μεγάλες  δομικές αλλαγές, μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, τεράστια μείωση του ελλείμματος  μέσα σ’ ένα χρόνο».

Και καταλήγει, με απορία: «Αυτοί είναι οι Έλληνες, που πυροδότησαν την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη;».

Πριν από λίγες μέρες, έγραψε ο Pierre Briancon στο «Reuters» για  τη χώρα μας τα εξής:

«Στην πρόσφατη ιστορία, κανένα άλλο ευρωπαϊκό κόμμα δεν έχει κάνει αυτό που καταφέρνει να κάνει στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ.

Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αύξηση των φόρων ώστε να μην μπορούν να κατέχουν κινητή και ακίνητη περιουσία οι Έλληνες, προδοσία στα εθνικά θέματα όπως Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κρήτη, γενοκτονία με την υπόθαλψη αλλοδαπών εγκληματιών, δολοφονία του πολιτισμού, της γλώσσας, της παιδείας και οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα ή Αρχαία Ελλάδα, μνημόνιο που υποδουλώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες στο ΔΝΤ και στα κοράκια της Τρόικας μέσα σ’ ένα χρόνο».

Και καταλήγει, με απορία: «Αυτοί είναι οι  υπερφίαλοι, μισαλλόδοξοι και ψωροπερήφανοι Έλληνες, που θεωρούν τους εαυτούς του έξυπνους. Αυτοί είναι ο Έλληνες που ακόμα και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τους ξεγελάσει και να τους εξαπατήσει χωρίς να καταλάβουν τίποτα και χωρίς καμία αντίδραση;».

Ναι, αυτοί είμαστε  και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ναι, αυτοί είμαστε  και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να διαλύσουμε και να εξοντώσουμε όλους τους Έλληνες και καθετί ελληνικό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Και αν σήμερα διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο Τύπο, εγκωμιαστικά σχόλια για τη χώρα, για τη βούληση για αλλαγή, εγώ σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να πω από καρδιάς σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, ότι είναι ο μόνος που αξίζει με το παραπάνω αυτούς τους επαίνους.

Και αν σήμερα διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο Τύπο, εγκωμιαστικά σχόλια για την προδοσία του ΠΑΣΟΚ, για τη βούληση για διάλυση, εγώ σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να περιγαλάσω, να ειρωνευτώ και να διαπομπεύσω από καρδιάς ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, ότι είναι ο μόνος που αξίζει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία μου, χαχααχαχαχ.

Γιατί όσα καταφέραμε τους τελευταίους μήνες, τα καταφέραμε μαζί. Η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς. Και όπως μαζί καταφέραμε να σώσουμε την πατρίδα μας από τη χρεοκοπία, μαζί θα καταφέρουμε και να την αλλάξουμε ριζικά, να την αναμορφώσουμε, να την βγάλουμε οριστικά από την κρίση. Και αυτό γίνεται. Και βέβαια γίνεται.

Γιατί όσα καταφέραμε τους τελευταίους μήνες, τα καταφέραμε μαζί με τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Η πουλημένη και διεφθαρμένη Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς. Και όπως μαζί καταφέραμε να ωθήσουμε την πατρίδα μας στη χρεοκοπία, μαζί θα καταφέρουμε και να την ξεπουλήσουμε ριζικά, να την διαλύσουμε, να την αφανίσουμε οριστικά από τη γη. Και αυτό γίνεται. Και βέβαια γίνεται.

 

Φίλες και φίλοι,

Αρχικά
Φίλος είναι αυτός που βοηθάει και όχι αυτός που μαχαιρώνει πισώπλατα

Το 2004 είχαμε καταφέρει να ζούμε σε μια Ελλάδα που, παρά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της, προόδευε, ενέπνεε το σεβασμό σε γείτονες, σε φίλους, σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Τα προβλήματα δεν είχαν λυθεί όλα, αυτό είναι βέβαιο. Έπρεπε να αλλάξουν πολλά. Όμως, είχαμε θέσει τις βάσεις για να κάνουμε το άλμα. Το άλμα σε μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη, με ισχυρή και αυτόφωτη οικονομία.

Το 2004 είχαμε καταφέρει να ζούμε σε μια Ελλάδα που, παρά την διαφθορά και την κακοδιαχείριση, προόδευε, ενέπνεε το σεβασμό σε γείτονες, σε φίλους, σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Τα «προβλήματα» δεν είχαν λυθεί όλα, αυτό είναι βέβαιο. Έπρεπε να αλλάξουν πολλά. Όμως, είχαμε θέσει τις βάσεις για να κάνουμε το άλμα. Το άλμα για μια Ελλάδα αποδυναμωμένη, πτωχευμένη, με διαλυμένη και ετερόφωτη οικονομία.

Όμως, αυτό το άλμα, η πατρίδα  μας δεν το έκανε ποτέ. Αντί γι’  αυτό, γυρίσαμε πίσω. Πολύ πίσω.

Αντί να χτίσουμε τότε πάνω στα θεμέλια που είχε δημιουργήσει η χώρα μας ως έθνος, ως κοινωνία, ως λαός, τα γκρεμίσαμε κι αυτά.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν  μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, συνέβη ίσως το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της  χώρας στη σύγχρονη ιστορία μας.

Το 2004, ήμασταν 37οι στον κόσμο στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα έχει πέσει στην 83η θέση, δηλαδή έχουμε πέσει 46 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας

Το 2004, υπήρχε δημόσια περιουσία. Θα την πουλήσουμε ολόκληρη στο ΔΝΤ και στους εχθρούς μας. Θα χρεώσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες μέχρι το λαιμό μέχρι να τους τα πάρουμε όλα ή μέχρι να μας τα δώσουνε οι ίδιοι.

Στις μετρήσεις της  Διεθνούς Διαφάνειας για το 2009, πέσαμε 14 θέσεις στην κατάταξη διαφθοράς μέσα σε ένα χρόνο. Στις κατατάξεις επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ: την 109η  θέση στον κόσμο.

Στις μετρήσεις της  Διεθνούς Διαφάνειας για το 2009, πέσαμε 14 θέσεις στην κατάταξη διαφθοράς μέσα σε ένα χρόνο. Στις κατατάξεις επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ: την 109η  θέση στον κόσμο. Ακόμα να τα διαλύσουμε και να τα ισοπεδώσουμε όλα

Και όταν πέρυσι, λίγο πριν από τις εκλογές, έκανα οξεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, αποδείχθηκε τελικά ότι ακόμα και αυτή η κριτική ήταν πολύ ήπια, για να περιγράψει αυτό που τελικά βίωσε η Ελλάδα.

Το αποκορύφωμα ήταν η μεγαλύτερη κρίση που μας  έφερε στο χείλος της καταστροφής και τους Έλληνες στο χείλος της παρατεταμένης φτώχειας. Όχι απλώς στην οικονομική στενότητα, αλλά στην εξαθλίωση. Αυτό θα αντιμετωπίζαμε. Αυτή την κρίση κληθήκαμε να διαχειριστούμε τους τελευταίους 11 μήνες.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης. Μία καθόλου εύκολη μετάβαση. Το γνωρίζω. Γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω τις δυσκολίες. Συμπάσχω με όσους φορτώνονται αμαρτίες άλλων. Αλλά αυτή η μετάβαση, όσο επώδυνη κι αν είναι, είναι ο τοκετός που γεννά μια διαφορετική Ελλάδα. Μία Ελλάδα πολυπολυτισμική που θα εξαφανίσω τους Έλληνες και θα την κάνω μία χώρα που θα ζουν όλοι οι εγκληματίες από τριτοκοσμικές χώρες.

Το λέω, γιατί με ρωτούν πολλοί: «έχει δικαίωμα στην ελπίδα ο Ελληνικός λαός;» Η απάντησή μου: όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και κάθε λόγο να ελπίζει. Είμαστε εδώ, με όλους όσοι θέλουν να αλλάξουμε τη χώρα μας.  Να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Με ευκαιρίες και δυνατότητες. Και πιστεύω απόλυτα στη δύναμη που έχουμε.

Το λέω, γιατί με ρωτούν πολλοί: «έχει δικαίωμα στην ελπίδα ο Ελληνικός λαός;» Η απάντησή μου είναι: όχι!Δεν έχει κανένα δικαίωμα, αλλά και κανένα λόγο να ελπίζει. Είμαστε εδώ, με όλους όσοι θέλουν να αλλάξουμε και να αφανίσουμε τη χώρα μας.  Να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον στους κανόνες της ΝΤΠ. Με μηδενικές ευκαιρίες και δυνατότητες. Και πιστεύω απόλυτα στη δύναμη που έχουμε.

Φίλες και φίλοι, τη μάχη τη δίνω, τη δίνουμε και θα τη δώσουμε  για την Ελλάδα, παντού. Μια μάχη, χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος.

Φίλες και φίλοι, τη μάχη τη δίνω, τη δίνουμε και θα τη δώσουμε  για την Ελλάδα, παντού και για όλους τους Έλληνες όπου και εάν βρίσκονται. Μια μάχη, χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος.

Το κάνω, διότι πιστεύω  στις δυνατότητες αυτού του τόπου, εξοργίζομαι όταν αδικείται, ανυπομονώ όταν δεν αξιοποιεί το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους, τους ικανούς ανθρώπους, πονάω όταν βλέπω να την πληρώνει ο αδύναμος.

Το κάνω, διότι πιστεύω  στις δυνατότητες αυτού του τόπου, εξοργίζομαι όταν τους βλέπω να προοδεύουν, όταν αξιοποιεί το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους, τους ικανούς ανθρώπους, πονάω όταν βλέπω να μην πληρώνει ο αδύναμος.

Η μάχη που δίνουμε  είναι για την επιβίωση της  Ελλάδας. Η μάχη αυτή, δεν είναι  μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει  ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή την μάχη, ή την κερδίζουμε όλοι – όλοι μαζί – ή βουλιάζουμε όλοι μαζί.

Η μάχη που δίνουμε  είναι για την καταστροφή και τον διαμελισμό της Ελλάδας. Η μάχη αυτή, δεν είναι  μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει  ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή την μάχη, ή την κερδίζουμε όλοι – όλοι μαζί – ή βουλιάζουμε όλοι μαζί. Ή θα νικήσει η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι εκπρόσωποί τους ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί στο χάος από τους επαναστατημένους και ετοιμοθάνατους Έλληνες.

Το μήνυμα απόψε είναι  μήνυμα συλλογικής προσπάθειας, συλλογικής ευθύνης, συλλογικής απόφασης να αναμορφώσουμε  την χώρα. Είναι μήνυμα ελπίδας, για  να ξαναβρούμε την συλλογική μας συνείδηση ως έθνος, ως κοινωνία και ως πολίτες.

Το μήνυμα απόψε είναι  μήνυμα συλλογικής προδοσίας, συλλογικής εγκληματικής ενέργειας, συλλογικής απόφασης να αφανίσουμε τη χώρα. Είναι μήνυμα δόλου και φθόνου, για  να διαλύσουμε τη συλλογική συνείδηση της Ελλάδας ως έθνος, ως κοινωνία και ως πολίτες.

Η πρόκληση δεν είναι  κομματική. Είναι πατριωτική. Γι’  αυτό, θέλω απόψε να σας κάνω κοινωνούς  των στόχων και του προγραμματισμού  μας.

Η πρόκληση δεν είναι  κομματική. Είναι εθνοδιαμελιστική. Γι’  αυτό, θέλω απόψε να σας κάνω κοινωνούς  των στόχων και του προγραμματισμού μας, της λέσχης Bildeberg, του ΔΝΤ και της Τρόϊκας.

Κυρίες και κύριοι, πολύ θα μας βόλευε αν για όλα τα προβλήματά μας, έφταιγε η «τρόικα». Αλλά καμία «τρόικα», κανένα μνημόνιο, κανένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φταίει για τη δύσκολη, για την οριακή  θέση στην οποία βρεθήκαμε. Κανένα μνημόνιο δεν φταίει για το χρέος που είχαμε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Για το υπερτροφικό, συγκεντρωτικό, πελατειακό, αναποτελεσματικό κράτος. Για το έλλειμμα ανάπτυξης στη χώρα. Για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας. Για το απαξιωμένο κράτος πρόνοιας, τις πελατειακές προσλήψεις, τις τεράστιες σπατάλες του Δημοσίου. Για το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα. Για την διαφθορά στα νοσοκομεία μας, στις πολεοδομίες μας, παντού.

Ωραία θα ήταν να διώχναμε την «τρόικα» και μαζί, ως δια  μαγείας, να διώχναμε και τα προβλήματά μας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που  προσπαθούν να πουλήσουν αυτή την ιδέα, ως σοβαρή και υπεύθυνη. Είναι αυτοί, που δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Είτε για να θάψουν τις δικές τους ευθύνες, είτε για να αποτρέψουν αλλαγές, αλλαγές που θα ανατρέψουν κατεστημένα και συμφέροντα, συμφέροντα τα οποία οι ίδιοι εκπροσωπούν.

Πολλοί από εσάς θα θέλατε να διώχναμε την «τρόικα» και μαζί, ως δια  μαγείας, να διώχνατε και το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που  προσπαθούν να πουλήσουν αυτή την ιδέα, ως σοβαρή και υπεύθυνη. Είναι αυτοί, που δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Είτε για να αναδείξουν τις δικές μας ευθύνες, είτε για να αποτρέψουν αλλαγές, αλλαγές που θα ανατρέψουν κατεστημένα και συμφέροντα, συμφέροντα τα οποία οι ίδιοι εκπροσωπούν.

Κυρίες και κύριοι,

Επαναλαμβάνω, το ΚΥΡΙότερο χαρακτηριστικό του κύριος είναι πως κρατάει το λόγο του και δεν εξαπατάει τους ανρθώπους ούτε προδίδει ότι ιερό και όσιο.

Με τον αγώνα μας, πετύχαμε να εξασφαλίσουμε ένα πακέτο στήριξης, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρόμοιο δάνειο δεν έχει ξαναπάρει ποτέ στην ιστορία άλλη χώρα. Και αυτό το δάνειο, αποτελεί απόφαση να εμπιστευτούν την ικανότητά μας, το μέλλον της Ελλάδας. Και εμείς, θα το αποδείξουμε, πρώτα απ’ όλα για τους εαυτούς μας, αλλάζοντας την Ελλάδα.

Με τον αγώνα μας, πετύχαμε να εξασφαλίσουμε ένα πακέτο οικονομικής υποδούλωσης, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρόμοιο δάνειο δεν έχει ξαναπάρει ποτέ στην ιστορία άλλη χώρα με χρέη και ελλείματα πολύ μεγαλύτερα; Και επικίνδυνα από το δικό μας. Και αυτό το δάνειο αποτελεί απόφαση να υποθηκεύσουμε το μέλλον της Ελλάδας. Και εμείς, θα το αποδείξουμε, πρώτα απ’ όλα για τους εαυτούς μας, υποδουλώνοντας και υπονομεύοντας την Ελλάδα.

Πρώτο μέλημα να απελευθερωθούμε  από τα παραπάνω φαινόμενα που  περιέγραψα. Φαινόμενα ανομίας, που  αποτελούν δείγμα υπανάπτυξης – όχι ανάπτυξης. Φαινόμενα αυθαιρεσίας, ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου, κατάχρησης της εξουσίας και της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού, δείγμα υπανάπτυξης – όχι ανάπτυξης. Κι αν δεν απελευθερωθούμε από αυτά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη.

Πρώτο μέλημα να απελευθερώσουμε  τα παραπάνω φαινόμενα που  περιέγραψα. Φαινόμενα ανομίας, που  αποτελούν δείγμα υπανάπτυξης – όχι ανάπτυξης. Φαινόμενα αυθαιρεσίας, ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου, κατάχρησης της εξουσίας και της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού, δείγμα υπανάπτυξης – όχι ανάπτυξης. Κι αν δεν απελευθερωθούμε από αυτά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη.

Υπανάπτυξη είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, οι φορολογικοί παράδεισοι. Υπανάπτυξη είναι να μπαίνουν φωτιές, για να χτιστούν σπίτια σε δασικές περιοχές. Υπανάπτυξη είναι να εκμεταλλευόμαστε τον πόνο ή την αδυναμία του άλλου, για αθέμιτο κέρδος. Φακελάκι για να εγχειριστώ, ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές με αντάλλαγμα τον βαθμό.

Υπανάπτυξη είναι η  μονοπώληση της αγοράς για υψηλές τιμές μέσω καρτέλ, ή τα κλειστά  επαγγέλματα που αποκλείουν νέους  επιστήμονες και επαγγελματίες, διατηρώντας προνόμια εις βάρος του καταναλωτή. Από αυτά χρειάζεται να απελευθερωθούμε για να έχουμε ανάπτυξη, πόσο μάλλον και δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Γιατί δεν είναι βιώσιμη  μια κοινωνία και μια οικονομία  που βασίζεται στον πλουτισμό, ο  οποίος πηγάζει από το δίκαιο του  ισχυρού, από τη βία, την αυθαιρεσία, την ανομία, την ανισότητα και την άγνοια.

Το κόστος της διαφθοράς  και της αδιαφάνειας, το πληρώνουμε όλοι και πολύ ακριβά. Κατά το «Brookings Institute», αυτό το κόστος φτάνει στο 8% του  ΑΕΠ στην χώρα μας. Η Πολιτεία χάνει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια που διαβάζετε πολύ «Brookings Institute», ποιο είναι το κόστος της διαφθοράς των πολιτικών για μία κοινωνία; Το «Brookings Institute» αναφέρει ποσοστά έως και 100% ευθύνη των κομμάτων και των πολιτικών.  

Εκτός των άλλων όλα τα παραπάνω ποιος τα δημιούργησε; Δημιουργήθηκαν εκ παρθενογενέσεως ή δημιουργήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με την υποστήριξη του ΚΚΕ;

Εάν είχαμε αντιμετωπίσει  το πρόβλημα της διαφθοράς, όχι μόνο θα μειώναμε το έλλειμμά μας χωρίς  μέτρα, αλλά θα μας έμεναν φέτος και  πολλά δισεκατομμύρια από πάνω.
Σωστό! Μετά από αυτή την παραδοχή ότι «θα μας έμεναν φέτος και  πολλά δισεκατομμύρια από πάνω» ελπίζω να αποχωρήσετε από την εξουσία αφού πρώτον αυτοδικαστείτε, δεύτερον καταδικάσετε τη ΝΔ και το ΚΚΕ για τις παρανομίες και τα σκάνδαλά σας και τρίτον προχωρήσετε σε οικιοθελή πολιτική και κοινωνική αποχώρηση και απομόνωση επιστρέφοντας ταυτόχρονα και όλα το κλοπιμαία.

Τα φαινόμενα αυτά απείλησαν να μας πνίξουν και, σήμερα, γι’  αυτά πληρώνουμε. Αυτά είναι που πρωτίστως πρέπει να αλλάξουμε, εάν θέλουμε ανάπτυξη. Γιατί όταν μιλάμε για ανάπτυξη, μην μείνουμε στην ψευδαίσθηση μιας απλής οικονομικής επένδυσης, κάποιων κοινοτικών κονδυλίων, κάποιου καλού μέτρου που θα μας φέρει τον παράδεισο.

Αυτά βέβαια θα γίνουν, αλλά ανάπτυξη δεν είναι ένα σύνολο μεμονωμένων επενδύσεων. Είναι ένα  σύνολο παρεμβάσεων, δημοκρατικών θεσμών, πρακτικών, λογοδοσίας, που θα μας  πάει σε ένα άλλο μοντέλο σκέψης, νοοτροπίας, αγοράς και ευημερίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό σας ως ανάπτυξη ορίζετε«ένα  σύνολο παρεμβάσεων, δημοκρατικών θεσμών, πρακτικών, λογοδοσίας, που θα μας  πάει σε ένα άλλο μοντέλο σκέψης, νοοτροπίας, αγοράς και ευημερίας.»
Άσχετα με το αλάνθαστο ένστικτό του πολιτικού που σας διακατέχει ώστε να δίνετε τους πλέον επιτυχημένους οικονομικούς ορισμούς, προς το παρόν η ανάπτυξή σας μας έχει οδηγήσει μόνο σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Κυρίες και κύριοι,
Λεφτά υπάρχουν, όχι άλλοι φόροι, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό…
Λεφτά υπάρχουν, όχι άλλοι φόροι, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό…
Λεφτά υπάρχουν, όχι άλλοι φόροι, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό…

Ποια είναι η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε; Σε όποιο μεγάλο Μουσείο του κόσμου κι αν πάτε, θα δείτε πιθανότατα κλεμμένα αρχαία ελληνικά αγγεία. Η αξία τους δεν είναι ο πηλός. Δεν είναι ο πηλός. Είναι η τέχνη, είναι η γνώση που επενδύθηκε. Είναι η παιδεία, είναι η παράδοση, είναι η δημιουργία, που ενυπάρχουν στο αντικείμενο αυτό. Έτσι δημιουργείται υπεραξία στη χώρα. Έτσι θα δημιουργήσουμε υπεραξία στη χώρα. Όχι με το πλιάτσικο, όχι με τη διαφθορά του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Για μας, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, κατάκτηση της γνώσης, αφομοίωση της τεχνολογίας, επένδυση στα προϊόντα μας, στη γνώση, στην ιστορία, στην τεχνογνωσία, στην αισθητική, στην ποιότητα, στην αξία.

Και μπορούμε. Ναι, γίνεται. Το αποδεικνύουν άνθρωποι, που βρίσκονται καθημερινά ανάμεσά μας. Κάνουν την επανάσταση του αυτονόητου. Και θα αναφερθώ σε μερικούς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, ως παραδείγματα.

Παλαιότερα, το να αναφερθεί  κανείς σε επιχειρηματία και σε επιχειρήσεις ήταν ανάθεμα, όχι μόνο για τον  Υπουργό, πόσο μάλλον για τον Πρωθυπουργό. Είχε δαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα. Όχι, εγώ ως υποτιθέμενος σοσιαλιστής – κρυπτο Νεοταξίτης, θεωρώ θετική την επιχειρηματικότητα, εφόσον είναι υγιής επιχειρηματικότητα.

Και βέβαια, μερικά παραδείγματα θα δώσω, υπάρχουν πολλά ακόμα, εκατοντάδες  ακόμα, και δεν μπορώ να τα αναφέρω  όλα, ούτε βεβαίως τα ξέρω όλα. Γι’ αυτό, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω κάθε προσπάθεια, για να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που έκαναν αυτή την ωραία προσπάθεια και αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα.

Άνθρωποι, όπως ο Δημήτρης Γλέζος, που με έδρα την Πάτρα έφτιαξε την εταιρεία «Indifex», δημιουργώντας μία on-line πλατφόρμα, πάνω στην οποία συνεργάζονται χιλιάδες μεταφραστές από όλο τον κόσμο, για να μεταγλωττίζουν προγράμματα υπολογιστών.

Μια ομάδα νέων, που  ξεκίνησαν με μόνο όπλο την όρεξή τους στο διαδίκτυο, στο internet, μία μηνιαία συνάντηση την οποία ονόμασαν «OpenCoffee». Μέσα από αυτή την δράση, προέκυψε και η δημιουργία ενός κεφαλαίου συμμετοχών σε νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις και, μάλιστα, κάποιες από αυτές είναι από το εξωτερικό.

Είναι η ομάδα των  νέων φοιτητών, που δημιούργησε μια  εφαρμογή, ένα παιχνίδι, το «iSteam», που  κατέβασαν 3 εκατομμύρια χρήστες  του «iPhone» σε όλο τον πλανήτη.

Ή η εταιρία βιο-πληροφορικής «Biovista», που δημιούργησε  πάνω σε νέα τεχνολογικά προϊόντα, μία από τις πλέον επιτυχημένες στον κόσμο ιατρικές εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο.

Είναι η προσπάθεια που  κάνουν παραγωγοί και τοπικοί  φορείς στην Κρήτη, που προβάλουν  και προωθούν την Κρητική διατροφή και τα προϊόντα τους σε ολόκληρο τον  κόσμο, αντί να πωλούνται – όπως το λάδι –  χύμα σε Ιταλούς εμπόρους.

Είναι ο Συνεταιρισμός  της Κριτσάς στην Κρήτη, που έχει πάρει πρώτο παγκόσμιο βραβείο  για το ελαιόλαδο που παράγει  και βρίσκεται στο ράφι του  «Harrods» ως καλλυντικό, ως φάρμακο.

Αυτά και άλλα πολλά  είναι παραδείγματα από μια Ελλάδα που υπάρχει. Πραγματικές επιχειρήσεις, από ανθρώπους που τόλμησαν, που επένδυσαν σε όσα ο τόπος μας έχει και μπορεί να αξιοποιήσει.

Είναι ο Κορρές και  η «Apivita».

Είναι η «Cocomat» και  τα νέα σχέδια του Βαράγκη.

Είναι οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές. Οι καλύτεροι της Ευρώπης. Είναι οι Ελληνικοί Δρόμοι του κρασιού – με τόσους γνωστούς και καλούς στην Βόρεια Ελλάδα.

Έλληνες διαφημιστές  και καλλιτέχνες, Έλληνες σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, που διακρίθηκαν  στη «Biennale».

Είναι τα τέσσερα Ελληνόπουλα, για τα οποία ακόμη μιλάει όλο το Φεστιβάλ της Βενετίας, από τα αριστουργήματα που παρουσίασαν προχθές.

Αλλά και πέρα από  την επιχειρηματικότητα, πολλοί είναι  πια εκείνοι που παίρνουν την  κατάσταση στα χέρια τους. Ομάδες σαν τους «Φίλους των Δημητρίων», που έχουν βάλει στόχο την αναβάθμιση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψαν εθελοντικά με καλλιτέχνες, με αρχιτέκτονες, για να φτιάξουν τους παραμελημένους δημόσιους χώρους σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Γιατί ο πολιτισμός δεν  περιορίζεται στην τέχνη, αλλά αποτελεί και πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.

Να σας θυμίσω πρωθυπουργέ πως όλοι αυτοί δεν είναι πολιτικοί και δεν είναι «ενεργά» μέλη διεφθαρμένων κομμάτων. Είναι άνθρωποι του μερακάμματου, του μόχθου, της καθημερινής επαγγελματικής αγωνίας, άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων, της σκληρής εργασίας και της προόδου. Εάν όλοι αυτοί ήταν πολιτικοί δεν θα εργάζονταν. Αντίθετα, θα ήταν μπλεγμένοι σε σκάνδαλα και απάτες, θα είχαν πλουτίσει παράνομα και ανήθικα και τώρα δεν θα είχαν ανάγκη να εργαστούν αλλά θα κάνανε διακοπές «πίνοντας στην υγειά του κορόϊδου»!

Αυτά είναι παραδείγματα, που δεν σημαίνουν ότι η  Πολιτεία παρακάμπτει το δικό της  καθήκον.

Αντίθετα. Το ζητούμενο  πια, είναι να απελευθερώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Μια Ελλάδα, που παίρνει την τύχη της στα χέρια της, με την αλλαγή, τη δημιουργία, την καινοτομία, την έξυπνη προσαρμογή.

Η Ελλάδα δεν είναι  φτωχή χώρα. Η Ελλάδα είναι μια  χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο πλούτος αυτής της χώρας μπορεί να μεταφραστεί σε πλούτο για τους πολίτες, με μισθούς που αντανακλούν την εργατικότητά μας, με συντάξεις που αντανακλούν το σεβασμό που έχουμε στην τρίτη ηλικία.

Το ασφαλιστικό που υπογράψατε με τον υπ. Λοβέρδο μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφαιρεί εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα επαναφέροντας έναν εργασιακό μεσαίωνα. Γιατί μας εμπαίζετε και μας περιπαίζετε κύριε πρωθυπουργέ;

Κυρίες και κύριοι, αρκεί να απελευθερωθούμε από  μια μικρή φράση – το «δεν γίνεται». Γύρω από μια μικρή αφοριστική φράση – «δεν γίνεται»  – χτίσαμε έναν κόσμο γραφειοκρατίας και εξουσιολαγνίας.

Γύρω από το «δεν γίνεται», χτίσαμε ένα πλέγμα νόμων, που  αφήνει τον πολίτη ανήμπορο μπροστά  στην πολυπλοκότητά τους.

Γύρω από το «δεν γίνεται», χτίσαμε έναν κόσμο διαφθοράς και ανομίας.  Γίναμε η χώρα τού «δεν γίνεται». Και εδώ μέσα, πνίξαμε τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς.

Το «δεν γίνεται» δημιουργήθηκε από τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους – τα πράσινα, μπλε, κόκκινα και ροζ παιδιά που – δημιούργησε και ανέπτυξε το πελατειακό κράτος σας, για να φτάσουμε στο «Με το φακελάκι όλα γίνονται».

Και τώρα, ξαναβλέπουμε τους νέους μας να παίρνουν τον δρόμο  της ξενιτιάς. Να φεύγουν με πίκρα  από τη χώρα μας. Είχαμε να το δούμε αυτό από τη δεκαετία του 1960.
Αυτό δεν θέλετε; Γι’ αυτό δεν καταστρέφετε τα πάντα σκοτώνοντας ακόμη και την ελπίδα από τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους οικογενειάρχες, εργατικούς και ηθικούς αλλοδαπούς που ήρθαν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο;

Εμείς βάζουμε απέναντι αυτούς που διακηρύττουν την καταστροφή, τη μοιρολατρία και το «δεν γίνεται», γιατί πολλοί από αυτούς θέλουν να είναι διαμεσολαβητές της ζωής μας, μεσάζοντες των οραμάτων μας. Αυτούς βάζουμε απέναντι. Την παρασιτική Ελλάδα – και πάμε στην παραγωγική Ελλάδα.
Εγώ δεν βλέπω να τους βάζετε απέναντι σας παρά να πηγαίνετε χέρι-χέρι. Αλλά εάν όντως τους έχετε βάλει απέναντι το έχετε κάνει για να παίζετε μπαλάκι τον ελληνικό λαό!

Είναι αυτή η νοοτροπία  τού «δεν γίνεται», που μας έφερε  στο χείλος της χρεοκοπίας. Κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα, οι Έλληνες θα μπορέσουν να βάλουν τάξη στον προϋπολογισμό τους και να μαζέψουν τα ελλείμματά τους.
Ούτε και εσένα πιστεύουν οι διεθνείς οίκοι. Τα spreads παραμένουν κολλημένα στο 10%, 11 μήνες μετά τη σωτήρια επέμβαση του ΠΑΣΟΚ.

Κι όμως, μέσα στο πρώτο  οκτάμηνο του 2010, η μείωση του ελλείμματος  του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμά μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο. Το τέλος του έτους, θα το έχουμε μειώσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ –   40% λιγότερο από πέρυσι. Κάθε μέρα, χτίζουμε την προοπτική. Κάθε μέρα θα επιβάλλουμε νέους φόρους, μείωση συντάξεων και μισθών και αύξηση του πληθωρισμού ώστε και το εναπομείναν χρήμα να χάσει την αξία του. Κάθε μέρα θα ξεπουλάμε στους ημέτερους που μας έχει υποδείξει το ΔΝΤ την δημόσια περιουσία ώστε προσωρινά να δείξουμε πως μειώνουμε το χρέος, το οποίο όμως ποτέ δεν θα μειωθεί.

Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες, που δείχνει πόσο μπορούμε να κάνουμε το κράτος πιο λιτό, πιο  αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, για  να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη. Κατά 50% μειώσαμε  τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους διακόπτοντας τα επιδόματα από τους εργαζόμενους για να τα δώσουμε στους εισαγόμενους συμβούλους της Τρόϊκας και των μασόνων γαλάζιων, μπλε και κόκκινων παιδιών .

Μέσα σε ελάχιστους μήνες, έχουμε προχωρήσει και ολοκληρώσει  μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Δημιουργήσαμε την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή, για να σταματήσει το παιχνίδι με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Αλλάξαμε ριζικά το φορολογικό μας σύστημα. Το 2011, θα έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αναδιανεμητικό.
Το άλλο με τον τοτό και την πρασινοσκουφίτσα το γνωρίζετε;

Θεσπίσαμε ένα νέο  δημοσιονομικό πλαίσιο, λογοδοτώντας στους πολίτες για το πού πάει κάθε ευρώ δημόσιας δαπάνης.
Αφού λογοδοτείτε, μπορείτε να μας δείξετε κάποια από αυτά τα στατιστικά στοιχεία ή τα κρατάτε μυστικά για γούρι;

Αλλάξαμε τον διοικητικό χάρτη της χώρας, δηλαδή αλλάξαμε την κεντρική Διοίκηση της χώρας, με τον «Καλλικράτη». Έτσι πολύ εύκολα θα μπορέσουμε στο μέλλον να διαμελίσουμε την Ελλάδα και να μεταφέρουμε στην περιφέρεια την διαφθορά της κεντρικής εξουσίας. Και δημιουργώντας 7 μικρές περιφερειακές κυβερνήσεις επιτέλους να αφανίσουμε την Ελλάδα.

Ψηφίστηκε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, για να εγγυηθούμε συντάξεις για  όλους και για τις μελλοντικές  γενιές.
Εσείς μόνο διαφθορά, εξαπάτηση, σκάνδαλα και διαμελισμό της Ελλάδας μπορείτε να εγγυηθείτε. Πραγματικά!

Οι φωνές που σήμερα λένε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, πολλαπλασιάζονται. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία προς τους εντολοδόχους μας επιστρέφει ώστε να μας πληρώσουν τελικά.  Μόλις πριν λίγες μέρες, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του κόσμου από τη Νορβηγία, αρχίζει και αγοράζει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση για τη μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα, αλλά και για όλο το τραπεζικό σύστημα συνολικά, για την ελληνική οικονομία, που σίγουρα θα συμβάλλει – και είναι και προτροπή αυτή – σε αυτό που χρειάζονται όλοι, τη ρευστότητα στην αγορά.

Μπράβο κυρ Γιώργο. Εκτός από την οικονομική υποδούλωση, τώρα μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με τυπωμένο χρήμα θα μεταφέρετε και τις οικονομίες των Ελλήνων στους προϊσταμένους σας.

Κυρίες και κύριοι, λεφτά υπάρχουν. Μπροστά μας έχουμε σημαντικές αλλαγές, που δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και για ανταγωνιστική οικονομία, που ποτέ δεν θα πραγματοποιήσουμε όπως πραγματικά πρέπει γιατί θα απωλέσουμε την εξουσία. Μέχρι το τέλος του χρόνου, προγραμματίζουμε:

–  Την απελευθέρωση των φορτηγών.

–  Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων.

– Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ. Δεν μπορεί ο φορολογούμενος ή ο συνταξιούχος να πληρώνουν ζημιογόνους Οργανισμούς.

Τότε γιατί μπορεί ο φορολογούμενος ή ο συνταξιούχος να πληρώνει όλους τους αχρήστους και ανίκανους πολιτικούς, τα προδοτικά κόμματα του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, τις απάτες τους, τα ελλείματά τους, την κρίση τους, την αποεθνοποίησή τους κ.λ.π.;

–  Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη.

– Το  νέο πλαίσιο για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Οι βουλευτές θα συνεχίσουν το θέατρο των εξεταστικών επιτροπών;

– Το νέο αναπτυξιακό νόμο μόνο για όσους έχουν χρήματα, είναι πράσινα – μπλε και κόκκινα παιδιά και αλλοδαποί.

– Την εξειδίκευση του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με επενδυτικές πρωτοβουλίες και όπου χρειάζεται με αποκρατικοποιήσεις. Για την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας και την εκποίηση του εθνικού πλούτου έχουμε ήδη μιλήσει.

– Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Δηλαδή θα μπορεί καθένας να παράγει και να διαθέτει βιοκαύσιμα στην αγορά, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει;

– Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Το σχέδιο για την μεταφορά των αποταμιεύσεων σε ξένα χέρια.

– Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο Δημόσιο.

– Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και την ολοκλήρωση των διπλογραφικών συστημάτων, για να σταματήσει επιτέλους η διαφθορά.
Η διαφθορά σταματάει όταν αφανιστούν οι διεφθαρμένοι. Τα συστήματα και οι νόμοι απλά μεταβάλουν τις διόδους λειτουργίας της παρανομίας

– Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου.
Αυτό που θα πληρώνουμε την επίσκεψη ενώ ήδη έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας;

– Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

– Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων.
Αυτό το τροπάρι το ακούμε δεκαετίες τώρα. Τελικώς αποδεικνύεται πολύπλοκη διαδικασία αυτή της απλοποίησης…

– Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
Τα αποτελέσματα των ερευνών θα τα μαθαίνουν κοι οι πολίτες ή μόνο οι πολυεθνικές;
Οι καινοτομίες εάν βλάπτουν συμφέροντα πολυεθνικών θα αποκρύπτονται ή θα μεταβιβάζονται σε αυτές;

– Τέλος, την πρότασή μας για τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο της παιδείας.
Ναι, γνωρίζουμε ήδη: Τουρκοποίηση στους πολίτες της θράκης, Νεκρή γλώσσα η αρχαία ελληνική (σύμφωνα με τη Θάλεια Δραγώνα), αναρχο-συνδικαλισμός της ΠΑΣΠ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, εκμάθηση τούρκικης γλώσσας στα σχολεία, δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα τα αγγλικά, κατάργηση τόνων, δίφθογγων, μετατροπή της γραφής από ελληνικά γράμματα σε λατινικά, μη εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας, κ.ά…

Κάνουμε μια μικρή  επανάσταση, αυτή που λέμε «του αυτονόητου», στην χώρα μας. Κι έχουμε ήδη αποτελέσματα. Αλλά  συνεχίζουμε.
Έτσι: Η επανάσταση του Σοσιαλιστικού Ιμπεριαλισμού. Κακή συνέχεια κύριε Μινέϊκο-Τσαντ-Παπανδρέου…

Πρώτη μας μεγάλη αλλαγή, με τεράστιο αντίκτυπο για την ανάπτυξη: αλλάζουμε το κράτος. Γιατί δεν αλλάζετε εσείς καλύτερα; Γιατί ξέρουμε ότι, όπως είναι σήμερα, είναι αυτό που κρατάει την οικονομία μας, την κοινωνία μας, πίσω. Το σήμερα το δημιουργείτε εσείς και οι πρώην σας. Γιατί αυτό που μετράει τελικά, είναι η ποιότητα της διακυβέρνησης. Η ποιότητα των θεσμών. Αυτά εγγυώνται την πάταξη της διαφθοράς, τη διαφάνεια, την σωστή αξιοποίηση του πλούτου και του δυναμικού μας.

Στα λόγια καλός είσαι. Αλλά έτσι είναι οι προδότες και οι χαφιέδες. Χαμόγελο και μεγάλα λόγια και ταυτόχρονα πίσώπλατα μαχαιρώματα και παρέες με νεκροθάφτες.

Γι’ αυτό, ξεκινήσαμε με τον «Καλλικράτη».Για να διαμελίσουμ την Ελλάδα και να παραδώσουμε τη Θράκη στην Τουρκία, τη Μακεδονία στα Σκόπια, την Ήπειρο στην Αλβανία, τα νησιά του Αιγαίου ανεξάρτητα, την Κρήτη και την Κύπρο στους Εβραίους. Γιατί έπρεπε να τελειώνουμε με το υπερτροφικό, συγκεντρωτικό, αλλά και χωρίς έλεγχο κράτος. Να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία, και για το κράτος, και για την Αυτοδιοίκηση.
Έτσι, έπρεπε κάποτε να τελειώνατε το κράτος…

Γι’ αυτό και νομοθετήσαμε τη «Διαύγεια», όπως λέγεται. Για να ξέρει ο πολίτης πού ξοδεύονται τα χρήματά του.  Να λογοδοτεί η εξουσία στην κοινωνία.
Ναι, το σύστημά με τα συνθήματα το έχουμε μάθει πια. Πολλά και μεγαλόστομα συνθήματα και από πίσω προδοσία και ξεπούλημα. Η λαϊκή σοφία λέει «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι»

Γι’ αυτό βάλαμε το ΑΣΕΠ παντού. Για να σταματήσει η αθλιότητα  των πελατειακών προσλήψεων.
Αυτό που αναφέρετε κύριε Παπανδρέου τώρα είναι τεράστιος εμπαιγμός και εξαπάτηση. Εκατοντάδες συμβούλους έχει προσλάβει το ΠΑΣΟΚ και χιλιάδες πράσινα παιδιά χωρίς ούτε καν να περάσουν έξω από το κτήριο του ΑΣΕΠ.

Γι’ αυτό προχωρήσαμε  στην χωρίς εξαιρέσεις αξιοκρατία στις προαγωγές στο Δημόσιο.

Αλλαγές που, δυστυχώς, στη  Βουλή, ψηφίστηκαν μόνο από εμάς και  καταψηφίστηκαν από τις δυνάμεις εκείνες, που θέλουν να μην αλλάξει  τίποτα στην Ελλάδα, να την γυρίσουν πίσω, στο παρελθόν.
Αυτό φταίει για όλα: «Εκείνες οι δυνάμεις»

Όμως, απέναντι σ’ αυτή τη λογική του τέλματος, δεσμεύομαι ότι  θα συνεχίσουμε με την ίδια βούληση,  με το ίδιο πάθος.
Το πάθος σου στο ψέμα και την προδοσία είναι αναμφίβολα τρομακτικό.

Με έναν νέο εκλογικό νόμο, που κόβει τον ομφάλιο  λώρο πολιτικής και οικονομικής  εξουσίας και κάνει τον πολιτικό υπόλογο μόνο στους πολίτες. Σε κανέναν  άλλον.
Εάν όντως ίσχυε αυτό, τότε όλοι οι πολιτικοί θα είχατε πάρει πόδι χρόνια τώρα…

Με βαθιές τομές στο  Δημόσιο, με ένα νέο, δίκαιο σύστημα εξέλιξης, κινητικότητας, αποδοχών και αξιολόγησης. Για μία Δημόσια Διοίκηση, που υπηρετεί τον πολίτη – και όχι το αντίστροφο.

Δεύτερη μεγάλη αλλαγή, δεύτερο  μήνυμα: προστατεύουμε τους ευάλωτους. Κοινωνία χωρίς συνοχή, δεν μπορεί να δημιουργήσει, δεν μπορεί να εξελιχθεί.
Πώς το κάνετε αυτό; Με περικοπές μισθών και συντάξεων πείνας; Με κατάργηση εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων; Με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Πείτε μας κύριε Παπανδρέου, πώς;

Ήδη, ξεδιπλώνουμε πια  ένα Δίχτυ Προστασίας, που δεν υπήρχε στην αγορά εργασίας, με κίνητρα ύψους 1 δις ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Πάλι καλά που υπάρχουν και οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε.. Εάν θυμάμαι καλά έχουν παγώσει 11 μήνες τώρα όλες οι δημόσιες επενδύσεις!

Ήδη, σχεδιάζεται από  τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα  πρόγραμμα. Στόχος είναι η προστασία 300.000 – 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα θα βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Αυτά τα λέγατε και προεκλογικά αλλά 11 μήνες τώρα κάνατε ακριβώς τα αντίθετα.

Με γνώμονα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τους απολυμένους 55 – 64 ετών, εφαρμόζουμε πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, που θα επιδοτείται.

Στόχος μας, στο προσεχές τετράμηνο, κανένας άνεργος χωρίς  πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Αποφασίσαμε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες ομάδες –  νέοι άνεργοι, άτομα με αναπηρία.

Ενισχύουμε  την ισότιμη  συμμετοχή των γυναικών στην αγορά  εργασίας, με το ολοήμερο σχολείο, με την  αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και με Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Ήδη, από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα Δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος  στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Διπλασιάσαμε ήδη, το 2010, το ποσό που διατίθεται για την αύξηση των θέσεων, και μέχρι το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες.

Και βεβαίως, θέλω να ανακοινώσω ότι θα πάρω πρωτοβουλία με τους κοινωνικούς εταίρους, να καταρτίσουμε έναν Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων, έναν Χάρτη που θα αλλάζει το τοπίο του προνοιακού μας συστήματος. Θα το εκσυγχρονίσει και θα εγγυάται την ισότητα των δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα, που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη.
Μπράβο! Αυτό αξίζει στους πολίτες: «τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα, που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη.»

Αυτά τα δικαιώματα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη. Δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, δικαίωμα στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας, στο βιβλιάριο υγείας. Όλα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη. Σπάζοντας τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, αξιοποιώντας ορθολογικά τα χρήματα αυτά, που υπάρχουν – και ναι, όταν κάνει κανείς ορθολογική διαχείριση χρημάτων, βρίσκει χρήματα και γι’ αυτούς τους πολύ σημαντικούς στόχους – προχωράμε στην Κάρτα Πολίτη.
Η κάρτα Πολίτη καλή είναι: Το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η κατάργηση των ελευθεριών υπάγεται στο σχέδιό σας;

Μέχρι το τέλος του 2011, οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν  την αστυνομική τους ταυτότητα με μία κάρτα, με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς  να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο.

Έχω μιλήσει πολλές φορές για το κοινωνικό μέρισμα από την προσπάθεια που κάνουμε, για την ανάγκη να επιστρέψουμε στους πολίτες πόρους, που τους έχουν αφαιρεθεί. Η προσπάθειά μας είναι ακόμη στην αρχή.
κοινωνικό μέρισμα: πολλά στους λίγους ημέτερους, λίγα στους πολλούς

Φίλες και φίλοι,

Άθλιοι Έλληνες που ακόμη υπάρχετε,

Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις, αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνούν ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών, και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων, να κάνει ό,τι καλύτερο, ώστε να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα και τον χειμώνα αυτό.
Μας εμπαίζετε κύριε Παπανδρέου; Μας έχετε φλομώσει στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις χρόνια τώρα! Όσο για τους χαμηλοσυνταξιούχους έχουμε δει την πολιτική σας.

Τρίτη μεγάλη αλλαγή: ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το σχέδιό σας είναι το εξής σύμφωνα και με τις επιταγές της Τρόϊκας: Ξεπούλημα των πάντων σε ημέτερους ιδιώτες Έλληνες και αλλοδαπούς και στη συνέχεια δημιουργία θέσεων εργασίας πείνας στους Έλληνες.

Ήδη, αλλάξαμε τα δεδομένα, με το νόμο που επιτρέπει την ίδρυση μιας επιχείρησης σε ένα μόνο βήμα, σε μία μόνο ημέρα. Προχωράμε στην ίδια κατεύθυνση, με τη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Μειώνουμε το κόστος, που  συνδέεται με τις συναλλαγές και  με το φορολογικό σύστημα. Ξέρουμε ότι  η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση περνάει δύσκολες στιγμές, λόγω της  οικονομικής ύφεσης. Δεν θα αφήσουμε στην τύχη του τον επιχειρηματία, που πασχίζει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, που αγωνίζεται να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες για την οικονομία.

Ήδη, έχουμε θεσπίσει ένα  φορολογικό πλαίσιο, που δίνει έκπτωση  από το φορολογικό συντελεστή για  τις επιχειρήσεις, που ο τζίρος τους μειώνεται λόγω της ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά διατηρούν αμετάβλητες τις θέσεις εργασίας. Είχαμε δεσμευτεί για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή των κερδών, αυτών που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση και, μέσω της νέας επένδυσης, να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα, λοιπόν, δίνουμε  ώθηση στην επιχείρηση, που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει, επιταχύνοντας  τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης  των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο, δηλαδή από το 2011. Ένα ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Η χώρα μας χρειάζεται και μεγάλες επενδύσεις. . Και γιατί 11 μήνες τώρα δεν έχετε προχωρήσει σε κανένα βήμα για επεδύσεις από Έλληνες; Και από  την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Γι’ αυτό δημιουργούμε ένα νέο  πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, το λεγόμενο «fast track».
Αυτό μου θυμίζει το
blitzkrieg. Έτσι γίνονται ο δουλειές: γρήγορα, αιφνιδιαστικά, στην αφάνεια να μην μας πάρουνε χαμπάρι.

Επενδύσεις, που θα μπορούσαν  να είναι είτε σαν το Ελληνικό στην Αθήνα, ή τη μεταφορά της Έκθεσης  στη Θεσσαλονίκη. Ένα ευέλικτο, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών, για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και έργων. Έργα που δημιουργούν νέες, σταθερές θέσεις εργασίας.
Έχετε γίνει πολύ κουραστικός κύριε Παπανδρέου. Επαναλαμβάνετε συνεχώς τα ίδια χωρίς νόημα πια.

Με εγγυημένο ένα  ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς  ορίζοντα από τη δημιουργία της επένδυσης. Για να έχει ο επενδυτής τη σιγουριά και να μπορεί να επενδύει με ασφάλεια. Στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες για όλες τις επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες και, μάλιστα, αυτό το νόμο τον συζητήσαμε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Στους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο  Επενδύσεων, με τους πιο διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του  εξωτερικού. Με Διευθύνοντες Συμβούλους των καλύτερων εταιρειών του  κόσμου, ιδιαίτερα βεβαίως από  τον Ελληνισμό της Διασποράς, για να συμβάλουν στη χάραξη της νέας επενδυτικής πορείας μας και να μας δώσουν τη δική τους αξιοπιστία, όταν μιλάμε στην επενδυτική κοινότητα.
Να το επαναλάβω ώστε να το εμπεδώσω:
θα δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο  Επενδύσεων, με τους πιο διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του  εξωτερικού. Με Διευθύνοντες Συμβούλους των καλύτερων εταιρειών του  κόσμου..
Τελικά τόσο ανίκανοι είστε εσείς και η κυβέρνησή σας ε; Και για να μην ξεχνιόμαστε, όλα στους λίγους ημέτερους.

Και για πρώτη φορά γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, να συνδυάσουμε την έρευνα, την  τεχνολογία και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Ξεκινώντας από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, όπου για πρώτη φορά θα συνεργαστούν οι φορείς της έρευνας, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, μέσω του μνημονίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
«Γαλάζιο» σκάνδαλο στη Θεσσαλονίκη

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ» αμείβεται με 12.900 ευρώ τον μήνα
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=59337148

 

Τέταρτη μεγάλη αλλαγή: βάζουμε  τέλος στην κοινωνική πρόκληση της  φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Κυρίες και κύριοι,
Κύριος είναι μόνο αυτός που τηρεί τον λόγο του….

Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ανθίσει μέσα σε μια άρρωστη σχέση με το φορολογικό σύστημα. Η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι μέθοδοι που την τρέφουν, είναι γάγγραινα για την οικονομία μας.

Για πρώτη φορά, το ελληνικό Δημόσιο αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη  οικονομική πληροφορία σε διασταυρώσεις  που αξιοποιούνται σε φορολογικούς ελέγχους.

Για πρώτη φορά, το φορολογικό σύστημα χτύπησε την πόρτα σε επαγγελματίες με περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που δήλωναν μισθούς πείνας και χρωστούσαν στο Δημόσιο απλήρωτους φόρους.

Για πρώτη φορά, οι πολίτες  μαθαίνουν για μεγάλους φοροφυγάδες,  γιατί ήταν απόφασή μας να κάνουμε  τομή με το παρελθόν.
Και τώρα που οι πολίτες γνωρίζουν άλλαξε κάτι;

Για πρώτη φορά, υπάρχει  βούληση κατά της φοροδιαφυγής.

Έχουμε φτάσει εκεί όπου θα θέλαμε; Όχι ακόμη. Όμως, δίνουμε  έναν ανελέητο αγώνα ενάντια στη  φοροδιαφυγή. Με τους πολίτες συμμάχους, στο κίνημα των αποδείξεων, στις καταγγελίες που φτάνουν στο  ΣΔΟΕ, στην εθελούσια συμμόρφωση, γιατί ακόμη και δύσπιστοι επιχειρηματίες, δύσπιστοι πολίτες, φτάνουν να συμμορφώνονται μόνοι τους, γιατί πιστεύουν στην προσπάθεια που γίνεται.
Ανελέητος αγώνες. Θυμίζει Ράμπο «Το πρώτο αίμα»…

Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.  Μπορούμε να βάλουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν;  Μπορούμε να κλείσουμε το παρελθόν και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στο μέλλον; Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούμενου και κράτους;

Εγώ πιστεύω ότι  μπορούμε.

Σήμερα, ανακοινώνουμε  μια γενναία ρύθμιση. Τραβάμε  οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν. Όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα.

Θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις. Να κλείσουν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Να γίνει μια νέα αρχή.

Έτσι. Όλα στο σκοτάδι της ανομίας και στο λήθαργο του χρόνου με την περαίωση. Πλήρης αμνηστία και άφεση ποινών σε όλα τα πράσινα, γαλάζια και κόκκινα παιδιά – επιχειρηματίες. Ποιος ξέρει πόσο τεράστιος, αισχρός,  και δυσώδης είναι ο αφοδευτικός βούρκος των οικονομικών απατών των κυβερνήσεών σας…

Να βάλουμε τέλος  στο καθεστώς του εκβιασμού, αλλά και τέλος στο καθεστώς του  λαδώματος στον έφορο και στη  φορολογική απάτη.

Με ένα νέο θεσμικό  πλαίσιο, που αίρει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσο φοροαποφυγής.  Που δίνει τέλος στις ατέρμονες αναβολές στα δικαστήρια. Που τιμωρεί παραδειγματικά τη φοροδιαφυγή, ως ποινικό αδίκημα. Που εξιχνιάζει και τη φυγή του κεφαλαίου, τη φοροδιαφυγή, μέσα από τους φορολογικούς παραδείσους.

Γι’ αυτό, θα αποφασίσουμε ως κοινωνία. Δεν θα είναι άλλη μία  «τελευταία φορά». Θα είναι «πρώτη φορά»  που θα κλείσουμε οριστικά τη σχέση μας με το παρελθόν.

Έτσι, Πλήρης αθώωση με τη μέθοδο των υπουργικών αποφάσεων και των σκανδαλωδών νόμων των αντικοινωνικών, ληστρικών και διεφθαρμένων κυβερνήσεών σας.

Με αυστηρό «πόθεν έσχες» βεβαίως, με μία αυστηρή, αλλά έντιμη σχέση φορολογικού συστήματος και φορολογούμενου.

Θέλω να φτάσουμε εκεί, όπως και σε άλλες χώρες, όπου ο  φορολογούμενος θέλει και είναι  περήφανος για τον φόρο που  πληρώνει. Διότι ξέρει ότι του  επιφέρει σιγουριά, ασφάλεια, μέλλον, κοινωνική συνοχή και ηρεμία, καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά του, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη υγεία, ανθρωπιά.

Ναι μας το έχετε ήδη πει και εσείς με την παγκόσμια διακυβέρνηση αλλά και ο Κάροιλος Παπούλιας στην ορκομωσία του 2005. http://www.youtube.com/watch?v=ym002pBmjzg&feature=related

Και αυτή η σιγουριά της  κοινωνίας δικαίου είναι αυτό που μόνο όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε.

Πέμπτη μεγάλη αλλαγή:  το πρότυπο της ανάπτυξης, η πράσινη ανάπτυξη. Πράσινοι φόροι, πράσινες business, πράσινες επενδύσεις και ταυτόχρονα μεταλλαγμένα τρόφιμα, χημικοί ψεκασμοί αέρος κ.λπ..

Κυρίες και κύριοι, στόχος μας είναι η Ελλάδα, όχι  απλώς να επιβιώσει σε μια κρίση, αλλά να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, για να γίνει πρότυπο ανάπτυξης, να πρωταγωνιστήσει στην τεχνολογική  επανάσταση, που είναι σήμερα σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επιλογή μας να στραφούμε  από μια οικονομία, που για  χρόνια βασίστηκε στην κατανάλωση και  στον δανεισμό, σε ένα παραγωγικό μοντέλο  που θα βασίζεται στην πράσινη  ανάπτυξη, είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας και τα παιδιά μας. Ποια παιδιά μας; Τα πράσινα και μπλε παιδιά ή ως Αμερικανο-εβραιο-έλληνας που είσαστε στα δικά σας παιδιά; Τελικά σε ποια παιδιά αναφέρεστε ακριβώς; Αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο βεβαίως και απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αλλά είναι και μοχλός αλλαγής στην κοινωνία μας.

Ακουμπά τον πυρήνα όλων των νοοτροπιών και των συνηθειών  μας.  Τον τρόπο με τον οποίο  καταναλώνουμε, την παιδεία, τον  πολιτισμό μας.  Αφορά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και παράγουμε. Από τις καθημερινές μας συνήθειες στη γειτονιά μας, μέχρι το εργοστάσιο και την αγροτική παραγωγή.

Είναι μια επανάσταση για την αναβάθμιση της ποιότητας  ζωής μας. Και είναι η σημαντικότερη  προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική, αλλά και βιώσιμη – με όλες τις έννοιες της λέξης – οικονομία.

Ήδη, αξιοποιώντας τις  διατάξεις του νέου νόμου για  τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προχωρήσαμε στην αδειοδότηση έργων  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  όλων των τεχνολογιών ισχύος περίπου 5000 MW.

Στο Αιγαίο, δρομολογούμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τις διασυνδέσεις των νησιών, για την αξιοποίηση του αέρα, του ήλιου, του πλούσιου δυναμικού των νησιών μας.

Ξεκινάμε επίσης πιλοτικές  παρεμβάσεις παντού, σε κάθε δραστηριότητα,  ώστε  η πράσινη ανάπτυξη να μπει στη ζωή μας.  Να καταλάβουμε όλοι μας τα οφέλη της. Να την κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας.  Στον προγραμματισμό μας, προτεραιότητα είναι οι πράσινες γειτονιές στις ενεργειακά φτωχές περιοχές των πόλεών μας, το πράσινο ορεινό χωριό στις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες, το πράσινο νησί, που είναι έργα τα οποία ξεκινούν άμεσα.
Πολύ ωραία έως εδώ.

Καταλαβαίνετε ότι η  εφαρμογή αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου θα δημιουργήσει τεράστια αναπτυξιακή  δυναμική και, βεβαίως, πολλές νέες δουλειές. Οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών ανοίγουν μια νέα αγορά. Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στις κατασκευές, στα υλικά και τη βιομηχανία,  για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι εταιρείες θα είναι ξένης ή ελληνικής ιδιοκτησίας μόνο;

Και βεβαίως, υπάρχει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παγκοσμίως για  μεγάλες επενδύσεις σ’ αυτό τον τομέα.
Άρα οι εταιρείες θα είναι αλλοδαπής ιδιοκτησίας. Μάλιστα…

Η ανάπτυξη της χώρας  μας, όμως, για να είναι βιώσιμη, προϋποθέτει  να γνωρίζουν όλοι με σαφήνεια σε ποια σημεία της πατρίδας μας μπορούμε να χτίσουμε, σε ποια όχι, πού μπορεί να ανοίξει μια εργοστασιακή μονάδα και πού όχι, ποια περιοχή είναι προστατευόμενη και ποια όχι, πού είναι δάσος και πού όχι.
Τα καμένα δάση τι θα τα κάνουμε;

Τέρμα πια με τη χωροταξική αναρχία, αυτήν που ζήσαμε και  οδήγησε σε μια απίστευτη αναρχία  και μια άνευ προηγουμένου αλλοίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και στην εμπλοκή των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η Πολιτεία, οι επιχειρηματίες, οι πολίτες, οφείλουν να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και πού. Και  όταν παρανομούν, οι διαχωριστικές  γραμμές πρέπει να είναι τόσο καθαρές, ώστε να είναι δυνατή και η άμεση  επιβολή κυρώσεων.

Η αποτύπωση λοιπόν σε έναν ενιαίο χάρτη όλων των χωρικών δεδομένων, αυτό που ήδη κάνουμε, αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται.

Ίδιας σημασίας και βαρύτητας  είναι η απλοποίηση της περιβαλλοντικής  αδειοδότησης. Μια απλοποίηση, που  θα επιταχύνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, ενώ παράλληλα θα κάνει αυστηρές τις προδιαγραφές για  περιβαλλοντικές μελέτες.

Στον προγραμματισμό μας:

– Προσέλκυση και πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στην πράσινη ανάπτυξη, με συνολικό προϋπολογισμό 44 δις έως το 2015.

– Δημιουργία, μέσω της πράσινης ανάπτυξης, άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων 27.000 αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

– Τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους, όπως είναι ο κλάδος των κατασκευών, των εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών και μελετών παντός τύπου, καθώς και του τομέα της επικοινωνίας.

– Μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας, μέσω της δημιουργίας νέων κλάδων και ειδικοτήτων, καθώς και νέων προϊόντων.

– Και βέβαια, αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Αναπόσπαστο κομμάτι  αυτής της πράσινης ανάπτυξης  είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία  και η γεωργία. Ο τουρισμός  μας ακουμπάει, και άμεσα και  έμμεσα, οικονομικά κάθε ελληνική  οικογένεια. Και δεν υπάρχει τίποτα το ελληνικό, στο οποίο δεν μπορούμε να επενδύσουμε.
Μέχρι σήμερα πάντως εφαρμόζετε το: «και δεν υπάρχει τίποτα το ελληνικό, στο οποίο να επενδύσουμε».

Με στόχο να αναπτύξουμε  τον τουρισμό σε όλη την Ελλάδα και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, καταγράφουμε τις αμέτρητες  εμπειρίες που μπορεί να ζήσει  εδώ ένας επισκέπτης από τα πέρατα του κόσμου.

Από την Μύκονο μέχρι  τον Βίκο και από την Σαμαριά  μέχρι το Δέλτα του Έβρου. Κάθε τι που εμείς αγαπάμε από την  πατρίδα μας, μπορεί να γίνει πηγή πλούτου, αν το σεβαστούμε και αν το αναδείξουμε.  Συνδέοντας τον τουρισμό με τη στροφή και της γεωργίας μας στη μεσογειακή διατροφή. Εκεί πρέπει να πάει η γεωργία της χώρας – στη μεσογειακή διατροφή.
Αυτό που λέτε δεν συνάδει καθόλου με την πράσινη ανάπτυξη. Οπουδήποτε εισέρχεται ο όρος πλούτος ή κέρδος τα πάντα καταστρέφονται. Αυτοαναιρείστε κύριε Παπανδρέου.

Αναδεικνύουμε μια νέα  ταυτότητα για τις δύο μεγάλες  πόλεις μας, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό  περιβάλλον, για να εκπέμπουν ένα  συνεκτικό και διακριτό μήνυμα, με ισχυρή ταυτότητα. Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα μεγάλο παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός.

Θα αναδεικνύεται μια  χώρα ή μια περιοχή, με την οποία  μπορούμε να ανταλλάξουμε πολιτιστικά  και εμπορικά αγαθά, προκειμένου  να φέρουμε επισκέπτες στην πόλη.

Και όλα αυτά, να τα προωθούμε  μέσα από το διαδίκτυο, διότι εκεί βρίσκεται ο επισκέπτης του μέλλοντος. Και αν φέτος, μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, τις οποίες βιώσαμε, καταφέραμε να περιορίσουμε τις  αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό μας, αυτό έγινε διότι για πρώτη φορά η Πολιτεία συνεργάστηκε στενά με τους φορείς.
Εάν δεν εμπαίζετε τον τουριστικό κλάδο τότε σίγουρα είστε παντελώς απληροφόρητος. Ο τουρισμός εφέτος βούλιαξε και εσείς είστε ο κύριος υπεύθυνος.

Και περάσαμε το σκόπελο, και δώσαμε προοπτική. Όπως μαζί πλέον  σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα  προώθησης της Ελλάδας σε κάθε χώρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Ανοίγουμε νέες αγορές, όπως της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι από εκεί θα έρθουν επισκέπτες που εκτιμούν τον ελληνικό πολιτισμό  και την ελληνική φύση.
Οι λαθρομετανάστες είναι και αυτοί επισκέπτες κύριε Παπανδρέου; Αν ναι γιατί θα πρέπει αι αυτοί να ψηφίζουν;

Και βρίσκουμε απλές λύσεις, όπως είναι οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, για να κρατήσουμε επιτέλους ανοιχτά τα σημαντικά μας μνημεία όλη την ημέρα και έτσι η Δημόσια Διοίκηση να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.

Τέλος, έκτη μεγάλη αλλαγή: επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ναι, εκμάθηση τουρκικών, αγγλικά δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα, τα αρχαία ελληνικά «νεκρή γλώσσα» σύμφωνα με τη Θάλεια Δραγώνα, λατινικοί χαρακτήρες στα ελληνικά, ξεπούλημα ή απόκρυψη των αρχαίων ελληνικών ευρημάτων, μηδενική εκμάθηση ιστορίας,  

Κλείνω με την μεγαλύτερη αλλαγή που χρειάζεται να κάνουμε, στην παιδεία. Το όλο πρότυπο ανάπτυξής  μας θα βασίζεται σε εκπαιδευμένο και καινοτόμο ανθρώπινο δυναμικό.

Το 2011 πρέπει, μπορεί και  θα είναι η χρονιά των αλλαγών  στην παιδεία. Στους δείκτες σχολείων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση στις κατατάξεις 30 χωρών του ΟΟΣΑ, σε επίπεδα μαθηματικών και ανάγνωσης, δηλαδή τρίτη από το τέλος.

Πάνω από 25% των παιδιών  μας έχουν το χαμηλότερο επίπεδο  επάρκειας. Χρειάζεται να φύγουμε από  τη σημερινή αντίληψη, τις σημερινές δομές του σχολείου μας, να φύγουμε από την παπαγαλία και να πάμε στην κριτική σκέψη. Μια αλλαγή, που ξεκινά από την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκέπτεται και μαθαίνει η νέα γενιά.

Να απελευθερώσουμε  και τον καθηγητή και τον μαθητή από την ανούσια απόκτηση πληροφορίας και να τους κάνουμε δημιουργούς στην τάξη και στο πανεπιστήμιο.

Πρώτο βήμα: η Ελλάδα να πρωτοστατήσει, να γίνει η πρώτη  χώρα στον κόσμο, που θα έχει όλο  το διδακτικό υλικό στο διαδίκτυο – διδακτικά βιβλία, εγχειρίδια, μαθήματα, σημειώσεις, διαλέξεις. Και μετά, αυτή η πρώτη ύλη, η πληροφορία, ο πηλός, θα μπορεί να είναι η κοινοκτημοσύνη όλων – του καθηγητή, του μαθητή και πολλών άλλων.

Σήμερα, είδα Τμήμα του  ΑΠΘ να έχει ακόμα και πειράματα, τα οποία μπορεί να κάνει ο φοιτητής από το σπίτι του, συνδεόμενος διαδικτυακά με το πανεπιστήμιο.

Έχω ήδη μιλήσει με την Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης,  όπως και με διεθνείς εταιρείες, για  να γίνει η Ελλάδα πρότυπο σε παγκόσμιο  επίπεδο. Όχι μόνο θα δώσουμε πρόσβαση σε ποιοτική γνώση σε απομακρυσμένες περιοχές, ή στην Διασπορά, ή σε άτομα με αναπηρία, ή δεύτερες ευκαιρίες για τόσους ανθρώπους, να αποκτήσουν ελληνικό απολυτήριο Λυκείου ή πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά θα υπάρχει πολύτιμη γνώση δια βίου για όλους.

Θα δώσουμε σταδιακά στον μαθητή και στο σχολείο, αλλά και στον φοιτητή, τη δυνατότητα να ακολουθούν τον δικό τους ιδιαίτερο δρόμο προς την γνώση, χωρίς βαριά αναλυτικά προγράμματα που κουράζουν, αλλά με στόχους μάθησης ανά έτος και βαθμίδα. Ο δάσκαλος, αλλά και ο γονιός, θα ξέρουν τι πρέπει να ξέρει ο μαθητής στο τέλος της χρονιάς – και όχι αν βγήκε απλώς η διδακτέα ύλη.

Δεύτερο βήμα: το άνοιγμα  του σχολείου και του πανεπιστημίου  στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Από το ολοήμερο σχολείο, μέχρι και τα μαθήματα στα ανώτατα  ιδρύματα, χρειάζεται να φέρουμε την γνώση της κοινωνίας μας, της οικονομίας μας, του πολιτισμού μας, και μέσα στην εκπαίδευση.

Η στειρότητα της εκπαίδευσης  σχετίζεται και με αυτή την απομόνωση. Και εδώ, θα βοηθήσει ιδιαίτερα ως καταλύτης ο «Καλλικράτης». Από  τον τοπικό λογοτέχνη, τον γιατρό για ενημέρωση και πρόληψη για την δημόσια υγεία, μέχρι και τον τραπεζικό υπάλληλο για τα θέματα διαχείρισης του οικογενειακού προϋπολογισμού, την Greenpeace ή τους Γιατρούς του Κόσμου – να ανοίξουν τα σχολεία.
Έτσι μπράβο. Δηλαδή με τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών εντελώς διαφορετικής σκέψης, νοοτροπίας, δράσης, ηθών και εθίμων, γλώσσας, διαφορετικών πολιτικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών ιδεών και αντιλήψεων θα δημιουργήσουν πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και στα πλαίσια του Καλλικράτη που διαιρεί και αυτονομεί τις περιφέρειες θα πετύχετε τελικά την εξόντωση και διάλυση του ελληνικού πολιτισμού.

Στα ανώτατα ιδρύματα, είναι απαραίτητη η αξιοποίηση ερευνητικών κέντρων, καινοτόμων πρωτοβουλιών στην παραγωγή, αλλά ακόμη περισσότερο η σύνδεσή τους με την περιφερειακή ανάπτυξη, που σήμερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Και είναι καθοριστικής σημασίας εάν θα πάμε σε μια ανάπτυξη με βάση τη γνώση και την καλοπληρωμένη εργασία, ή εάν θα πιεζόμαστε ως χώρα να μειώνουμε συνέχεια μισθούς, για να είμαστε ανταγωνιστικοί με χώρες με φτηνό, ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.
Εκεί δεν προορίζετε την Ελλάδα; Η ευρωπαϊκή πολυεθνική και πολυπολιτισμική Κίνα.

Και τέλος, η χώρα μας  πρέπει να διεθνοποιήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Βεβαίως και θα αναβαθμιστεί η προσπάθεια του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, αλλά χρειάζεται όλα τα πανεπιστήμιά μας να ανοίξουν διεθνώς. Τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ μπορούν και πρέπει να γίνουν διεθνή κέντρα εκπαίδευσης, όσο και έρευνας.

Διεθνές Πανεπιστημίο της Θεσσαλονίκης http://www.ihu.edu.gr/  . Η διδασκαλία γίνεται μόνο στα αγγλικά. Ακόμα και η ιστοσελίδα είναι γραμμένη μόνο στα αγγλικά. Άρα και τα ΤΕΙ – ΑΕΙ θα γίνουν εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για αγγλόφωνους. Έτσι αναπτύσσετε τον ελληνικό πολιτισμό Εβραιο-Αμερικανο-Πολωνο-Ανθέλληνα κύριε Μινέϊκο-Τσάντ-Παπανδρέου;

Η ζήτηση παγκοσμίως θα αυξηθεί. Αντί να εξάγουμε φοιτητές, ας εξάγουμε ελληνική γνώση. Ας εξάγουμε γνώση από αυτή τη χώρα.
Ποια γνώση να εξάγουμε με τη διαλυμένη ελληνική εκπαίδευση και την ανύπαρκτη παιδεία;

Θα υπάρξει τεράστια αύξηση της ζήτησης από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Αφρική και βέβαια τα Βαλκάνια. Ο φοιτητής από το εξωτερικό, όχι μόνο θα φέρνει το συνάλλαγμά του, όχι μόνο θα στηρίζει πληρώνοντας το κόστος σπουδών του, αλλά θα αποτελέσει και πολύτιμο σύνδεσμο της Ελλάδας με τις αναδυόμενες και μεγάλες οικονομίες του προσεχούς μέλλοντος.
Για ποια Ελλάδα μιλάτε κύριε Μινέϊκο-Τσάντ-Παπανδρέου. Την Ελλάδα των Ελλήνων της μειοψηφίας, της αγγλικής γλώσσας και των εκατομμυρίων λαθρομεταναστών;

Όλα αυτά θέλουν ανατροπές:

– Αυτονομία και αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

– Νέο μοντέλο διοίκησης, με τη συμμετοχή της περιφέρειας και της κοινωνίας.

– Με εισαγωγή σε σχολή – με διαφορετικό εισαγωγικό σύστημα – ή ακόμη και στο πανεπιστήμιο, αντί να μπαίνει στο τμήμα, για να υπάρχει η επιλογή για τον φοιτητή.

– Με εσωτερικό σύστημα  αξιολόγησης.

– Με άνοιγμα σε προγράμματα που βοηθούν τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων.
Το να μιλάει κάποιος για διεθνοποίηση είναι καλό και θετικό. Το να μιλάει όμως για ελληνοποίηση είναι ρατσισμός, εθνικισμός και φασισμός, έτσι κύριε Παπανδρέου;

– Με τα ΤΕΙ μοχλό ανάπτυξης σε κάθε περιοχή.

– Με μια νέα σχέση των πανεπιστημίων με κάθε μορφής ερευνητικά κέντρα, αλλά και με τις επιχειρήσεις της χώρας, και με νέες κατευθύνσεις στο χώρο της έρευνας συνολικά, ώστε να αξιοποιείται το ελληνικό μυαλό και να αξιοποιείται για την αξία των ελληνικών προϊόντων, για τα καινοτόμα ελληνικά προϊόντα.

Αυτές οι μεγάλες αλλαγές  θα θεραπεύσουν και την πίεση στον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας. Μαζί με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής, αλλά και του τρόπου χρηματοδότησης του πανεπιστημίου, που θα συναρτάται και με τους φοιτητές που αποδέχεται, θα χτυπηθεί η παραπαιδεία.
Δηλαδή, πως θα μεταβληθεί ο τρόπος χρηματοδότησης;

Ζητώ λοιπόν από εδώ, από την Θεσσαλονίκη, από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, να είναι σε αυτή τη δύσκολη, μεγάλη ανατροπή μαζί μας. Να στηρίξουν αυτή την πολύ μεγάλη αλλαγή.

Φίλες και φίλοι,

Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια μάχη απέναντι σε αρρωστημένες λογικές και καθεστωτικές νοοτροπίες, για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ξεκινήσαμε μια μάχη δίπλα στον Ελληνικό λαό, απέναντι στο «δεν γίνεται». Με απόλυτη σιγουριά ότι, αυτή την μάχη, θα την κερδίζαμε μαζί. Και θα την κερδίσουμε μαζί.
Λέγε, λέγε, όλο κάτι θα μείνει στο τέλος έλεγε και ο Γκέμπελς…

Και σήμερα, είμαστε εδώ  για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα από εδώ όπου φτάσαμε. Το «δεν γίνεται», να το κάνουμε «ναι, γίνεται». Με απόλυτη  αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις και  τις δυνατότητές μας ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ότι μπορούμε να κάνουμε την χώρα μας όλα αυτά που έχει τις δυνατότητες να γίνει.

Ναι, γίνεται. Με απόλυτη  σιγουριά ότι οι παραγωγικές δυνάμεις θα επιβληθούν στις δυνάμεις τις παρασιτικές, ότι η δημιουργία θα επιβληθεί  στην ανομία και στην αδιαφάνεια, και  ότι όλοι μαζί θα χτίσουμε την πατρίδα που ονειρευόμαστε.

Ναι, γίνεται. Με μια νέα  αφοσίωση στη νέα γενιά, για να δώσουμε σε κάθε νέο τα εφόδια για  μια ζωή γεμάτη, ουσιαστική, δυναμική, δημιουργική.  Να κρατήσουμε τα όνειρα ζωντανά, να τα κάνουμε ελπίδα και  εφόδιο.

Και βέβαια, γίνεται. Με σιγουριά ότι θα αλλάξουμε το Δημόσιο και κάθε υπηρεσία του, για να κάνει τη δουλειά του με αποτελεσματικότητα, χωρίς σπατάλη, χωρίς διαφθορά. Και να προσφέρει στον πολίτη, με την προθυμία και τον ζήλο που αξίζει σε όλους μας, στον καθένα μας. Μια δημόσια υπηρεσία, που στα χείλη της ακούγεται η φράση: «ναι, γίνεται.»

Με μια νέα προσήλωση  και ένα νέο σεβασμό στις ανάγκες  της τρίτης ηλικίας, που να μετριέται  και σε χρήματα, αλλά πάνω από όλα  σε συμπεριφορά. Ναι, γίνεται. Και πρέπει να γίνει.

Δίνουμε έναν αγώνα, για  να δώσουμε ευκαιρία στις ιδέες, στις ελπίδες, στις προσδοκίες του κάθε Έλληνα που θέλει να προσφέρει, που θέλει  να δημιουργήσει, που θέλει να κάνει  τη ζωή του καλύτερη.

Και αυτόν τον αγώνα, θα τον κερδίσουμε. Ξέρουμε ότι  γίνεται. Και μέσα από αυτό τον αγώνα, να δείξουμε όλα αυτά που μπορούμε να είμαστε.  Όλα αυτά που μας κάνουν περήφανους.  Όλα αυτά που κάνουν τον λαό και την πατρίδα μας, ιδιαίτερους, ξεχωριστούς.

Έχω βαθιά πίστη στις δυνάμεις μας. Βαθιά πίστη στην όρεξή  μας για δουλειά, στη φαντασία και τη δημιουργία μας. Να αλλάξουμε το ρου της ιστορίας.

 

Κυρίες και κύριοι,
Κύριος είναι αυτός που τηρεί τον λόγο του…

Ένας δημοσιογράφος από μια γειτονική μας χώρα, το 2004, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, αναρωτιόταν πώς άλλαξε η Ελλάδα.

Ακούστε τι έγραψε: «τι είναι αυτό που επέτρεψε στους Έλληνες ηγέτες να μετατρέψουν το βαλκανικό καλντερίμι, σε ένα κράτος με υψηλό βιοτικό επίπεδο, με επιτεύγματα στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, σε μια χώρα που δικαιούται το διεθνή σεβασμό; Όλα έγιναν με μεγάλες θυσίες από το λαό και φανατική υποστήριξη των εθνικών τους συμφερόντων».

«Η Ελλάδα» – λέει – «έχει οικονομικές, πνευματικές, πολιτιστικές ικανότητες, για να συγκαταλέγεται πια μεταξύ των προηγμένων, πολιτισμένων χωρών του κόσμου. Αυτή είναι η  αλήθεια. Οι Έλληνες δικαιούνται να λάβουν αυτό που έλαβαν».

«Οι Έλληνες αντιλήφθηκαν»  – καταλήγει – «εδώ και καιρό, ότι πατριωτισμός δεν είναι τα λόγια και οι ζητωκραυγές, αλλά αυτό που μπορούν οι ίδιοι να κάνουν για την πατρίδα τους».

Και θα κάνουμε όλοι μαζί αυτό που μπορούμε για την πατρίδα μας. Θα την ανορθώσουμε, θα την αναμορφώσουμε, χτίζοντας την Ελλάδα του δικαίου, της συνοχής, της ευημερίας και λέγοντας «ναι, γίνεται». Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Ευχαριστούμε για την ψυχολογική «ένεση». Παρόλα αυτά θα μας ήταν πολύ περισσότερο τονωτικό εάν φεύγατε από την χώρα

 

Σας ευχαριστώ.
Μην ευχαριστείς και πολύ. Είναι κοντά οι επόμενες εκλογές.

 

ΥΓ.

Πολύ καλός αυτός που γράφει τους λόγους σου. Δώσε του συγχαρητήρια. Αξίζει και το κάτι παραπάνω…….   σε λεφτά ……..

 

Γράψτε το σχόλιό σας 2885 Συνολικές προβολές, 1 σήμερα |

Γράψτε το σχόλιό σας

Για να αποστείλετε το σχόλιό σας, παρακαλούμε εισάγετε τον απαιτούμενο αριθμό: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.