| Mobile | RSS

Επιληψία – Σεληνιασμός – Δαιμονισμός – Lunatic

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 March, 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια | Κατηγορία: Διάφορα, Συνωμοσίες

Επιληψία – Σεληνιασμός – Δαιμονισμός – Lunatic

 

Ετυμολογία και ορισμοί

Επιληψία

http://el.wiktionary.org

διαταραχή του εγκεφάλου κατα την οποία εκπέμπονται ανώμαλα εγκεφαλικά ηλεκτρικά σήματα

Στην επιληψία, της οποίας η αιτιολογία ποικίλει, η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται προκαλώντας ασυνήθιστη συμπεριφορά, αντίληψη, αισθήματα, σπασμούς, συσπάσεις μυών και απώλεια συνείδησης (λιποθυμία).

 

http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/ergasies/97.asp

«Επιληψία», από το επίληψις, επιλαμβάνω, που σημαίνει προσβάλλω, «εστίν επίληψις διανοίας και των αισθητηρίων μετά του πίπτειν εξαίφνης τους μεν μετά σπασμού, τους δε άνευ σπασμού»[88].

http://www.vasileioskokkinos.gr/index.php/epilepsy-gr

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε την επιληψία ως μια οργανική διαδικασία οφειλώμενη σε διαταραχή του εγκεφάλου. Η ευρύτερη αντίληψη κατά την αρχαιότητα ως προς την επιληψία ήταν ότι πρόκειται για διαδικασία επικοινωνίας με ανώτερες θεότητες, εξ’ου και η ετυμολογία της λέξεως που περιγράφει το φαινόμενο (επι-λαμβάνω). Ο σύγχρονος ορισμός της επιληψίας διατυπώθηκε από τον J.H.Jackson στα τέλη του 19ου αιώνα: “Η επιληψία είναι μια συχνή, υπερβάλλουσα και μη-οργανωμένη εκφόρτιση νευρωνικού ιστού” και εν συνεχεία συμπέρανε: “Αυτή η εκφόρτιση λαμβάνει χώρα με διάφορους βαθμούς έντασης, σε διάφορες συνθήκες ασθένειας, σε όλες τις ηλικίες και σε αμέτρητες συγκυρίες“. Ο ίδιος εμβάθυνε στην κλινική περιγραφή των κρίσεων ως πρός την έναρξη αυτών, οδηγούμενος έτσι στη ιδέα της εστιακής επιληψίας με επακόλουθη επέκταση της εκφόρτισης.

http://www.iatronet.gr/iatriko-lexiko/epilipsia.html

Νόσος που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντες σπασμούς, δηλαδή από επαναλαβανόμενες ανώμαλες ηλεκτρικές εκφορτίσεις στον εγκέφαλο. Η επιληψία είναι διαδεδομένη νόσος, εντοπίζεται στο 2- 3% του πληθυσμού. Η επίπτωσή της είναι υψηλότερη στα παιδιά (ηλικίας δηλαδή κάτω των 10 ετών) και στα ηλικιωμένα άτομα (δηλαδή άνω των 70 ετών), ενώ η οι έφηβοι και οι ενήλικες προσβάλλονται σπανιότερα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία κατά της Επιληψίας ταξινομεί τις επιληψίες ως μερικές (εστιακές), γενικευμένες ή αταξινόμητες. Οι γενικευμένοι σπασμοί προκαλούνται από ηλεκτρικές εκφορτίσεις που αφορούν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Οι τονικοκλονικοί σπασμοί (κατά τους οποίους υπάρχει απώλεια συνείδησης με βίαιες κινήσεις των άκρων) και οι αφαιρέσεις (κατά τις οποίες υπάρχει σύντομη διακοπή της συνείδησης και της δραστηριότητας) αποτελούν δύο παραδείγματα γενικευμένων σπασμών. Οι διαταραχές εστιακών σπασμών αρχίζουν συνήθως με εστιακές ή τοπικές εκφορτίσεις σε ένα σημείο του εγκεφάλου (και του σώματος), ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γενικευθούν. Όταν ο ασθενής παραμένει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου σπασμών, η κρίση θεωρείται απλή και εστιακή. Όταν εμφανίζεται απώλεια συνείδησης μετά από μια εστιακή κρίση, το σύνδρομο θεωρείται εστιακό και σύνθετο.

——————— . ———————

 

Wikipedia (ελληνική έκδοση)

Επιληψία είναι μια οικογένεια από διαφορετικές διαταραχές που έχουν ως κοινό σημείο τους επαναλαμβανόμενους παροξυσμούς με αιφνίδια, υπέρμετρη και ανώμαλη εκφόρτιση εγκεφαλικών νευρώνων. Οι επιληπτικοί παροξυσμοί μπορεί να προκαλούν σπασμούς (εάν συμμετέχει ο κινητικός φλοιός) ή και οπτικές, ακουστικές ή οσφρητικές ψευδαισθήσεις (εάν συμμετέχει ο βρεγματικός ή ο ινιακός φλοιός).

Αιτιολογία

Πρωτοπαθής: Όταν δεν εμφανίζεται συγκεκριμένο αίτιο που προκαλεί παροξυσμούς, το σύνδρομο καλείται πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής επιληψία.

Δευτεροπαθής: Ένας αριθμός αναστρέψιμων διαταραχών, όπως είναι οι όγκοι, ο τραυματισμός της κεφαλής, η υπογλυκαιμία, οι λοιμώξεις των μηνίγγων, η απότομη στέρηση του αλκοόλ σε ένα αλκοολικό, μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση επιληπτικών κρίσεων.

Η συμπτωματολογία κάθε τύπου επιληψίας εξαρτάται από την εντόπιση της νευρικής εκφόρτισης και από το βαθμό εξάπλωσης της ηλεκτρικής δραστηριότητας σε άλλους εγκεφαλικούς νευρώνες.

 1. Μερική ή Εστιακή
  1. Απλή: η ηλεκτρική διαταραχή δεν εξαπλώνεται, ο ασθενής δεν παρουσιάζει απώλεια συνείδησης, παρατηρείται σε οποιαδήποτε ηλικία.
  2. Σύνθετη: ο ασθενής εμφανίζει σύνθετες ψευδαισθήσεις, νοητικές διαταραχές, απώλεια συνείδησης, κινητική δυσλειτουργία, παρατηρείται σε οποιαδήποτε ηλικία.
 2. Γενικευμένη
  1. Τονικοκλονική (grand mal): η πιο συχνή και δραματική που συνοδεύεται από απώλεια συνείδησης, τονικές και κλονικές φάσεις. Μετά τον παροξυσμό ακολουθεί περίοδος σύγχυσης και εξάντλησης.
  2. Αφαίρεση (petit mal): σύντομη, απότομη και αυτοπεριοριζόμενη απώλεια συνείδησης, εμφανίζεται σε ηλικίες 3-5 ετών μέχρι την εφηβεία.
  3. Μυοκλονική: σύντομα επεισόδια σύσπασης των μυών ως αποτέλεσμα νευρολογικής βλάβης. Είναι σπάνια.
  4. Πυρετικοί σπασμοί: σε ηλικίες 3-5 μηνών, μικρά παιδιά εμφανίζουν σπασμούς σε ασθένειες που συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, εντελώς καλοήθεις.
  5. Επιληπτική κατάσταση (status epilepticus): οι παροξυσμοί επανέρχονται κατά σύντομα χρονικά διαστήματα.

Επιληψία και θρησκευτικά πρόσωπα

Ένας αριθμός ατόμων διακεκριμένων στην Θρησκεία είχαν επιληψία. Οι Devinsky και Lai συμπεριλαμβάνουν ανάμεσα στους διάσημους επιληπτικούς των θρησκειών τον Ιεζεκιήλ στον Εβραϊσμό, τον Μωάμεθ (569–623) του Ισλάμ και τον Βούδα (563–483 π.Χ.). Σύμφωνα με τον Dr. J. Engel, ίσως υπάρχει συνάφεια επιληπτικών συμπτωμάτων με τα πιστεύω αυτών των ατόμων.[εκκρεμεί παραπομπή] Παρόλο που ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες όπως το στίγμα, συμβάλλουν στις θρησκευτικές εμπειρίες με την επιληψία, ένας νευρολογικός μηχανισμός πολύ πιθανό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μια άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι το φαινόμενο της αισθητής παρουσίας μπορεί να προκύψει ως επιληπτική αύρα με ή χωρίς θρησκευτική ερμηνεία. Πιθανή θρησκευτική ερμηνεία εξαρτάται από το συγκεκριμένο εθνο-πολιτισμικό υπόβαθρο του ατόμου.

 

——————— . ———————

Lunatic

Ετυμολογία

Lunatic = σεληνιασμένος (από το Luna=σελήνη)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lunatic

Lunatic” is an informal term referring to people who are considered mentally ill, dangerous, foolish or unpredictable; conditions once called lunacy. The term may be considered insulting in serious contexts, though is sometimes used in friendly jest. The word derives from lunaticus meaning “of the moon” or “moonstruck”.

 

Lunar hypothesis

Philosophers such as Aristotle and Pliny the Elder argued that the full Moon induced insane individuals with bipolar disorder by providing light during nights which would otherwise have been dark, and affecting susceptible individuals through the well-known route of sleep deprivation.[1] With the introduction of electric light, this effect would have gone away, as light would be available every night, explaining the negative results of modern studies. The authors suggested ways in which this hypothesis might be tested.

Μετάφραση

Σεληνιακή υπόθεση
Φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος υποστήριξαν ότι η Πανσέληνος δημιουργεί επαγωγή σε παράφρων άτομα με διπολική διαταραχή με την παροχή φως κατά τη διάρκεια της νύχτας που διαφορετικά θα ήταν σκοτάδι, και επηρεάζουν ευαίσθητα άτομα, μέσω της γνωστής οδού της στέρησης ύπνου. [1] Με την εισαγωγή του ηλεκτρικού φωτός, αυτή η επίδραση έχει εξαφανιστεί, καθώς το φως είναι διαθέσιμο κάθε βράδυ, εξηγώντας έτσι τα αρνητικά αποτελέσματα των σύγχρονων μελετών επάνω στο θέμα του σεληνιαμού. Οι συγγραφείς πρότειναν τρόπους με τους οποίους αυτή η υπόθεση μπορεί να ελεγχθεί.

——————— . ———————

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 • http://www.fileden.com/files/2008/5/28/1933403//perili4eis_istoria.pdf
Γράψτε το σχόλιό σας 3889 Συνολικές προβολές, 1 σήμερα |

Γράψτε το σχόλιό σας

Για να αποστείλετε το σχόλιό σας, παρακαλούμε εισάγετε τον απαιτούμενο αριθμό: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.