| Mobile | RSS

Μετεωρολογικές βομβες & Χημικοί αεροψεκασμοί

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 May, 2012
Δεν υπάρχουν σχόλια | Κατηγορία: Κοινωνία, Περιβάλλον, Υγεία

Ελλάδα, 6-Μαΐου 2012

Κεντρικό θέμα στα Δελτία Ειδήσεων και στις εφημερίδες οι “Μετεωρολογικές βόμβες“.

Ορισμός Μετεωρολογικής βόμβας και χαρακτηριστικά αυτής.

Οπως εξηγεί ο ερευνητής κ. Κώστας Λαγουβάρδος:
Ως μετεωρολογική βόμβα,
ορίζεται ένα βαρομετρικό χαμηλό όταν η πίεση στο κέντρο του πέφτει κατά τουλάχιστον 17 hPa εντός 24 ωρών”. Η γρήγορη βάθυνση του χαμηλού προκαλεί σε σύντομο χρονικό διάστημα θυελλώδεις ανέμους και μεγάλες ποσότητες βροχής ή χιονιού. Οσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά πίεσης του κέντρου από την περιφέρεια τόσο ισχυρότεροι είναι οι άνεμοι».

— ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ —

Χρόνια τώρα όλοι εμείς  ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ που ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ για τους χημικούς αεροψεκασμούς, για το HAARP και για τη χειραγώγιση του κλίματος, αλλά και άλλες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, αντί να γίνουμε κάποιοι που ενημερώνουμε ή αφυπνίζουμε την κοινωνία, γινόμαστε η ειρωνία και το παίγνιο αυτής.

Συνεχίστε όλοι εσείς οι δήθεν δημοσιογράφοι, οι δήθεν επιστήμονες μετεωρολόγοι αλλά και πολλοί ακόμη άσχετοι και “ειδήμονες επί παντός επιστητού” να αδιαφορείτε σε όλους εμάς, που σπαταλούμε τόσο χρόνο για την ενημέρωσή σας, συνεχίστε να ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και όσα συμβαίνουν γύρω σας/μας. Όταν οι Μετεωρολογικές βόμβες (οι χειμερινές και οι καλοκαιρινές που έρχονται με την ξηρασία και τους ιούς) καταστρέψουν τις σοδειές, δεν έχετε να φάτε, αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και αρχίσετε να τρώτε αναγκαστικά μεταλλαγμένα και στη συνέχεια αρρωστήσετε ή πάθετε καρκίνους, θα είναι αργά.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

— . —

Και συνεχίζει το άρθρο:

Το φαινόμενο εμφανίζεται, συνήθως, μία φορά κάθε δύο χρόνια, αλλά φέτος τείνει να… μονιμοποιηθεί

Ενα μετεωρολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται στην Ελλάδα μία φορά ανά δύο χρόνια εκδηλώθηκε τρεις φορές μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2012. Τρεις μετεωρολογικές βόμβες «χτύπησαν» τη χώρα από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο προκαλώντας απότομη κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις μεταβλητούς ανέμους.

Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο γεγονός, που προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίοι και ασχολήθηκαν με το θέμα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι μετεωρολογικές βόμβες τα τελευταία 30 χρόνια εμφανίζονται στην Ελλάδα ανά διετία και συνήθως τους χειμερινούς μήνες -μέχρι το Μάρτιο- ενώ συνολικά στη λεκάνη της Μεσογείου καταγράφονται περίπου 5,5 περιπτώσεις τον χρόνο. Οι αριθμοί καταδεικνύουν τη σημασία του φαινομένου στη χώρα μας, όπου «έσκασαν» τρεις βόμβες σε διάστημα 4 μηνών.

Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι οι ερευνητές παρακολουθούν τις εξελίξεις ώστε να καταστεί σαφές αν πρόκειται για ένα συμπτωματικό γεγονός ή αν αποτελεί ένδειξη μιας γενικότερης κλιματικής αλλαγής.

5-7 Ιανουαρίου
Οι ανεμοι έφτασαν τα 145 χλμ./ ώρα

1 Η πρώτη μετεωρολογική βόμβα «έσκασε» στη χώρα λίγες ημέρες μετά την έναρξη του 2012. Το χαμηλό βαρομετρικό είχε δημιουργηθεί στη βόρεια Αδριατική με την πίεση στο κέντρο του να πέφτει κατά 24 hPa σε διάστημα 24 ωρών. Ανήμερα των Θεοφανίων το χαμηλό βαρομετρικό εισήλθε στο βόρειο Αιγαίο καταγράφοντας τη μικρότερη πίεση των ημερών. Η κακοκαιρία που επικράτησε είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές στο λιμάνι της Τήνου, στον Κόρφο Κορινθίας, στην Αχαΐα και την Ηλεία, ενώ διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου επικράτησαν θυελλώδεις άνεμοι, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα ανέμου να καταγράφεται στο Κάβο Ντόρο και να είναι ίση με 145 km/h. Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης σημειώθηκε στα Θεοδώριανα Αρτας και ήταν 152 mm.

5-7 Φεβρουάριου
Καταστροφές σε όλη τη χώρα

2 Ακριβώς έναν μήνα μετά την επίσκεψη του πρώτου χαμηλού βαρομετρικού για το 2012 στην Ελλάδα, ένα δεύτερο αντίστοιχο φαινόμενο εκδηλώθηκε στη χώρα. Η μετεωρολογική βόμβα δημιουργήθηκε αυτήν τη φορά στο νότιο Ιόνιο, με την πίεση στο κέντρο του συστήματος να πέφτει κατά 19 hPa σε 24 ώρες. Ζημιές και προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας προκλήθηκαν σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με τις σοβαρότερες, όμως, καταστροφές να καταγράφονται στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Ηλείας, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες. Στην ίδια περιοχή μετρήθηκε το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής: 178 mm νερού σε 8 ώρες βροχόπτωσης. Δυνατός αέρας επικράτησε σε αρκετές περιοχές της χώρας, με την ταχύτητα του ανέμου να ξεπερνά ορισμένες φορές τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

17-18 Απριλίου
Πλημμύρες και θαλασσοταραχή

3 Ηταν δύο ημέρες μετά το Πάσχα όταν μια τρίτη μετεωρολογική βόμβα «χτύπησε» τη χώρα μας. Επρόκειτο για ένα χαμηλό βαρομετρικό το οποίο, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οριακά μπορεί να χαρακτηριστεί «βόμβα», αφού η πίεση στο κέντρο του έπεσε κατά σχεδόν 17 hPa εντός 24 ωρών. Το χαμηλό σχηματίστηκε στη βόρεια Αφρική και διέσχισε το Αιγαίο από τον Νότο προς τον Βορρά. Η κακοκαιρία προκάλεσε θαλασσοταραχή και προβλήματα στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο, με απαγορευτικό στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ρήγματα σε σκάφη, ξεριζωμένα δέντρα και καλλιέργειες, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και πλημμύρες ακόμη και στη λεωφόρο Ποσειδώνος στην Αττική. Στη συνέχεια το χαμηλό βαρομετρικό κινήθηκε προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Κατερίνα Ροββά

Πηγή του άρθρου:

Γράψτε το σχόλιό σας 4301 Συνολικές προβολές, 4 σήμερα |

Γράψτε το σχόλιό σας

Για να αποστείλετε το σχόλιό σας, παρακαλούμε εισάγετε τον απαιτούμενο αριθμό: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.