| Mobile | RSS

Πολυτεχνείο 2011 – Η γιορτή των κομμουνιστών, των αναρχικών και των μεταναστών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 November, 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια | Κατηγορία: Πολιτική

16 & 17 Νοεμβρίου 2011

Αποφάσισα να περάσω από το κτήριο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα για να δω από κοντά τις εκδηλώσεις για τα γεγονότα που συνέβησαν 38 χρόνια πριν: τις εκδηλώσεις μνήμης για όλους τους συνέλληνες οι οποίοι υπέφεραν ή χάθηκαν άδικα κατά την περίοδο της χούντας 1967 – 1974 και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Η περίοδος και τα πραγματικά γεγονότα της επταετής χούντας και του Πολυτεχνείου βρίσκονται δυστυχώς στο σκοτάδι, όπως και πολλά άλλα γεγονότα που αφορούν στην ελληνική ιστορία. Γι’ αυτό το λόγο μετά από την φετινή παρουσίαση του εορτασμού – παρωδία του Πολυτεχνείου, παρουσιάζω μερικά σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται με την προ και μετά χούντα εποχή.

Καλή ανάγνωση.

Δείτε τις φωτογραφίες από την φετινή εκδήλωση στο Πολυτεχνείο: https://picasaweb.google.com/112960405269155957299/172011#

————————————-    Εορτασμός παρωδία, 17 Νοεμβρίου 2011    ————————————-   

Πηγαίνοντας στο Πολυτεχνείο περίμενα να δω ελληνικές σημαίες, συνθήματα, πανώ και εκδηλώσεις από  φοιτητές σχετικές με τα γεγονότα της χούντας και του Πολυτεχνείου, έστω όπως μας τα έχουν μάθει και ίσως όχι όπως πραγματικά είναι.

Κι όμως, λίγες ήταν οι εκδηλώσεις μνήμης. Οι περισσότερες εκδηλώσεις και δρώμενα είχαν έντονο αν όχι αποκλειστικό κομματικό χαρακτήρα. Η κατάσταση ήταν θλιβερή και θύμιζε άθλια παρωδία. Και οι Έλληνες ήρωες μάλλον ξεχασμένοι ή παραγκωνισμένοι μπροστά στο κομματικό, διεθνιστικό και νεοταξικό συμφέρον…

Συγκεκριμένα:

1) Στον πεζόδρομο  αριστερά από το Πολυτεχνείο αλλοδαποί λαθρομετανάστες πούλαγαν λαθραία τσιγάρα στον κόσμο και εκτελούσαν χρέη “βαπορακίου”…

2) Στο χώρο έξω από το Πολυτεχνείο υπήρχαν στημένα 20 περίπτερα. Αναρχικά, κομμουνιστικά παντός είδους, αντιρατσιστικά, αντι-οτιδήποτε, μεταναστολάγνα και δύο Τουρκικά!!!

Τα περίπτερα ήταν τα εξής (με σειρά τοποθέτησης από δεξιά προς τα αριστερά βλέποντας το Πολυτεχνείο):

 • Αναρχο-κομμουνιστικό: Κύκλος της φωτιάς, Μαύρη Σημαία [Φώτο]
 • Αναρχικό: Αναρχική Αρχειοθήκη [Φώτο, Φώτο2]
 • Τουρκικο-Μαρξιστικο-Λενινιστικο-Μαοϊκό: Γέφυρα (Πολιτιστικό κέντρο των λαών της Ανατολής) [Φώτο]
 • Τουρκικο-αντιφασιστικό-αντιιμπεριαλιστικό: Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό “Ο Αγώνας” [Φώτο]
 • Κομμουνιστο-διεθνιστικό:
  Ο.Κ.Δ.Ε. (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) [Φώτο]
 • Κομμουνιστικο-μεταναστο-αντι…:
  Εργατική Αλληλεγγύη
  Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα [Φώτο]
 • Αντιεθνικιστικό-κομμουνιστο-διεθνιστικο: Ο.Κ.Δ.Ε. Σπάρτακος + Ανταρσύα [Φώτο]
 • Κομμουνιστο-διεθνιστικο-μεταναστευτικό: Δ.Ε.Α. – (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) [Φώτο]
 • Κομμουνιστικό: Κόκκινο για την Ανασύνθεση της Αριστεράς και το Σοσιαλισμό (Συνιστώσα του Σύριζα) [Φώτο]
 • Κομμουνιστο-διεθνιστικο-αντιρατσι-αντιφασι-ουτοπικό: Ξεκίνημα C.W.I. – (Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση) (Committee for a Workers’ International ) [Φώτο]
 • Κομμουνιστικό: Μ-Λ Κ.Κ.Ε. – Μαρξιστικό Λενινιστικό Κ.Κ.Ε. [Φώτο]
 • Κομμουνιστικό: Κ.Κ.Ε. (μ-λ) – Κ.Κ.Ε. Μαρξιστικό Λενινιστικό [Φώτο]
 • Κομμουνιστικό: Κ.Ο.Ε. – Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας [Φώτο]
 • Αριστερο-αντικαπιταλιστικό: Ν.Α.Ρ. – Νέο Αριστερό Ρεύμα (Αγωνιστικό Μέτωπο ρήξης & ανατροπής + Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση) Συνιστώσες του Ανταρσύα [Φώτο]
 • Κομμουνιστο-επαναστατικο-μαρξιστικό: ΑΡ.Α.Σ. – ΑΡιστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (Συνιστώσα του Ανταρσύα) [Φώτο]
 • Κομμουνιστο-αριστερο-αντικαπιταλιστικό: ΑΡ.ΑΝ. – ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση [Φώτο]
 • Ταξικο-εργατικό-αντεθνικό: ΚΟΝΤΡΑ – Ταξική Πολιτική Οργάνωση [Φώτο]
 • Τροτσκιστικό – κομμουνιστικό: Ε.Ε.Κ. – Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα [Φώτο]
 • Ταξικό-εργατικό: Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών [Φώτο]
 • Κομμουνιστικό-σταλινικό: Κίνηση για την Ανασύνταξη του Κ.Κ.Ε. [Φώτο]

3) Στον περίβολο του Πολυτεχνείου υπήρχαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων της χούντας και του Πολυτεχνείου. Ο χώρος ήταν γεμάτος από κόσμο, αρκετά κομματικά πανώ και πολλές αφίσες κολλημένες στους τοίχους των κτηρίων.

4) Εντός των κτηρίων:

α) Στον διάδρομο φωτογραφικό υλικό με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον πόλεμο του ’40 και από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
β) Αίθουσα αφιερωμένη στον Αλέκο Παναγούλη με προβολή ταινίας και φωτογραφικό υλικό
γ) Αίθουσα με φωτογραφικό υλικό για το Πολυτεχνείο, τους Αγανακτισμένους και τις Λαϊκές Συνελεύσεις οργανωμένο από τον Σύριζα
δ) Προβολές ταινιών και διαλέξεις σε δύο αμφιθέατρα οι οποίες όμως είχαν έντονο κομματικό χαρακτήρα και μερικές ήταν άσχετες με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Στις 17-Νοεμβρίου έγινες η πορεία από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Μπροστά φοιτητο-πασπίτες είχαν αναλάβει εργολαβία την ελληνική σημαία του Πολυτεχνείου. Από πίσω κάθε μία οργάνωση με το δικό της πανώ και τους δικούς της υποστηρικτές ακολουθούσε. Κάποιες από τις οργανώσεις είχαν περιφρούρηση σε στυλ “φασιστικού” στρατού και έβαζαν σε τάξη τους οπαδούς τους και κάποιες επίσης διέθεταν άνθρωπο με ντουντούκα ο οποίος φώναζε συνθήματα και στη συνέχεια τα επαναλάμβαναν οι οπαδοί.
Συνθήματα εμπορικά, λαϊκίστικα, αντιμνημονιακά, αντικυβερνητικά, αντι-ευρωπαϊκά, μεταναστευτικά, φιλοτουρκικά, αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά.

Μόνο δύο ομάδες κρατούσαν την ελληνική σημαία: οι φοιτητές από την Κύπρο και οι φίλοι της Σπίθα. Μπράβο παιδιά!!! Να είστε καλά!!!

Η πορεία έληξε με σχετική ηρεμία και προφανώς όλοι περιμένουν την επόμενη χρονιά…

Greek-politics

————————————-    Ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα    ————————————-

Α) Προχουντική περίοδος

Μάιος 1965:
Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος με ονομασία ΑΣΠΙΔΑ και πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Παπανδρέου, γιο του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.  Φαίνεται πως η συγκεκριμένη ενέργεια είναι η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα εφαρμογής χούντας στην Ελλάδα από τους Αμερικανούς. Επίσης, το γεγονός πως ο Ανδρέας Παπανδρέου “συνωμοτεί” εναντίων του πατέρα του, δείχνει πως η οικογενειακή προδοσία  της οικογένειας Παπανδρέου εναντίων της Ελλάδας κρατεί από πολύ παλιά.

Ιούλιος 1965:
Αποστασία ή Ιουλιανά:
Η ιστορία ξεκινά με μία διαφωνία μεταξύ της τότε κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και του βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου για το ποιος θα ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας και αρχηγός Γ.Ε.Σ.. Τότε πολλοί βουλευτές του κόμματος Παπανδρέου με την ονομασία Ένωση Κέντρου αποστάτησαν και άλλαξαν στρατόπεδο στηρίζοντας τον Κωνσταντίνο και προκαλώντας πολιτική αστάθεια. Ο κυριότερος των αποστατών ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, μετέπειτα πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός.
Αυτή φαίνεται πως είναι η δεύτερη προσπάθεια των Αμερικανών να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στα πολιτικά της Ελλάδας και εφαρμογή χούντας.
Το όλο σκηνικό με την αποστασία δείχνει επίσης πως οι πολιτικοί από τότε πρόδιδαν την Ελλάδα και τους Έλληνες και εξυπηρετούσαν τα παιχνίδια των ξένων.

Β) Χούντα Παπαδόπουλου 21-Απριλίου-1967 έως 17-Νοεμβρίου-1973

Μετά από την αποστασία οι Αμερικανοί προετοιμάζουν την χούντα των Στρατηγών. Για κάποιο λόγο όμως δεν την ενεργοποιούν. Αντίθετα, αφήνουν τη χούντα των Συνταγματαρχών να εκδηλωθεί η οποία στηρίζεται και από το μέλος της χούντας των Στρατηγών, Αντιστράτηγο Γεώργιο Ζωϊτάκη.
Κατα την άποψη του γράφοντος οι Αμερικανοί επιλέγουν την πατριωτική χούντα Παπαδόπουλου από την αμερικανική χούντα των Βασιλικο-Στρατηγών για λόγους μεγαλύτερης πιθανότητας επιτυχίας.

Οι Αμερικανοί αποφασίζουν να ρίξουν τη χούντα του Παπαδόπουλου που δεν τους εξυπηρετούσε στα σχέδιά τους και φέρνουν τη χούντα του Ιωαννίδη με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, Νοέμβριος 1973.

Γ) Χούντα Ιωαννίδη 25-Νοεμβρίου-1973 έως 24-Ιουλίου-1974

Ο Παπαδόπουλος πριν την πτώση του είχε αποφασίσει για Εθνικές Εκλογές για τον Φεβρουάριο του 1974. Προφανώς οι Αμερικανοί δεν συμφωνούσαν με αυτό και με ελεύθερες, δημοκρατικές εκλογές. Δεδομένου μάλιστα πως είχαν σχεδιάσει τα γεγονότα της Κύπρου τα οποία όπως φαίνεται πως δεν τα στήριζε ο Παπαδόπουλος, αποφάσισαν την πτώση του στηρίζοντας τον Ταξίαρχο Ιωαννίδη. Ο Ιωαννίδης, ένας από τους μεγαλύτερους προδότες της Ελλάδας και εγκληματίας εκτός από την κοινωνική, πολιτική και οικονομική αναστάτωση που προκαλεί, συμμετέχει ενεργά στην προδοσία της Κύπρου.

Δ) 24-Ιουλίου-1974. Ο Καραμανλής έρχεται στην Αθήνα από τη Γαλλία

Αφού ο Αμερικάνοί ξεζούμισαν τον Ιωαννίδη, ρίχνουν την χούντα του και “εκδημοκρατίζουν” την Ελλάδα, όχι όμως με εκλογές. Τον αντικαθιστούν άμεσα με τον Καραμανλή, γεγονός που δείχνει πως τα πάντα ήταν πολύ καλά μελετημένα, προσχεδιασμένα και έτοιμα.

Ε) Το σύμβολο της χούντας

Το σύμβολο της χούντας είναι ο Φοίνικας με τον στρατιώτη. (Δείτε το σήμα)

ΣΤ) Οργάνωση 17 Νοέμβρη

Την πτώση της Εβραιο-αμερικανικής χούντας Ιωαννίδη το ’74 και τον “εκδημοκρατισμό” της Ελλάδας ακολούθησε η εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”.

Η δράση της “17 Νοέμβρη” ξεκίνησε τη νύχτα της 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Το κατά πόσο αυτή η οργάνωση συστήθηκε και χειραγωγήθηκε από ξένες ή ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, τι σκοπούς εξυπηρετούσε και εάν αυτοί που βρέθηκαν να την απαρτίζουν είναι και ο μοναδικοί αλλά και πραγματικοί συμμετέχοντες, είναι θέματα που προς το παρόν παραμένουν αναπάντητα.

Σημειώσεις:

1. Το γεγονός πως ο Γ. Παπαδόπουλος ήταν Έλληνας και πατριώτης αποδεικνύεται από τα πεπραγμένα του. Το κατά πόσο συνδεόταν με την Αμερική, την CIA kai thn ΚΥΠ, είναι θέματα που απασχολούν ακόμη.

2. Ο Μακάριος ήταν πράκτορας της CIA και προδότης ή ήρωας; Ποιος ήταν ο ρόλος του και ποιανού παιχνίδι έπαιξε; Έκανε λανθασμένους χειρισμούς ή ακολουθούσε εντολές;

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Σχετικά βίντεο:

Γράψτε το σχόλιό σας 3645 Συνολικές προβολές, 1 σήμερα |

Γράψτε το σχόλιό σας

Για να αποστείλετε το σχόλιό σας, παρακαλούμε εισάγετε τον απαιτούμενο αριθμό: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.