| Mobile | RSS

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 March, 2009
2 Σχόλια | Κατηγορία: Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος

 

Αφορμή του συγκεκριμένου άρθρου είναι η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την τρέχουσα περίοδο.

http://www.express.gr/news/finance/133105oz_20090216133105.php3
Ο ρόλος της ΤτΕ

Η ΤτΕ δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την πολιτική και τους πολιτικούς.

Ο ρόλος της ΤτΕ είναι να εποπτεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και να διασφαλίζει τη σωστή, έννομη και εύρυθμη λειτουργία του.

Δηλαδή, η ΤτΕ δεν πρέπει να έχει κανένα συμφέρον και καμία σύνδεση ή σχέση συμφέροντος με την πολιτική, τους πολιτικούς, τους τραπεζίτες και τους δανειολήπτες και γενικότερα με όσους συμμετέχουν στο εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Σημειώσεις:

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ, αλλά και πολιτικοί και τραπεζίτες δήλωναν πριν 1 – 2  χρόνια πως δεν υπάρχει θέμα δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με επιχείρημα πως απέχουμε κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και από τον Αμερικάνικο. 3 – 4 χρόνια μετά ακούμε για διεθνή οικονομική κρίση και κατάρρευση πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ακούμε επίσης τα ίδια στελέχη να μιλάνε για επικίνδυνο δανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων!!! Μα γιατί το κάνουν αυτό. Τώρα που καταφέραμε να φτάσουμε τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, τώρα μας χαλάνε το πάρτυ; Ας μας αφήσουν να το χαρούμε.

Και τώρα που το σκέφτομαι, με την ευκαιρία της επιτυχίας μας να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δανεισμού, γιατί οι Τράπεζες δεν βάουν και επιτόκια μέσου όρου; Γιατί δεν επιβάλλονται επίσης διαδικασίες δανεισμού & οφειλών μέσου όρου;

Κυρίες – ύριοι πριν από 2-3 χρόνια ξέρετε τι έβλεπα εγώ αλλά και ο περοσσότερος ελληνικός λαός;; Βλέπαμε πως καθώς η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται, καθώς ο μη παραγωγικός δανεισμός (ο δανεισμός δηλαδή που στοχεύει σε επενδύσεις, στην αύξηση της παραγωγής και στην ποιότητα των αγαθών) αυξανόταν, καθώς πραγματική ανάπτυξη δεν υπήρχε, καθώς η πραγματική ανεργία αυξανόταν συνεχώς, καθώς δεν υπήρχαν αλλά ούτε και υπάρχουν πολιτικές και στρατηγικές για βελτίωση του εσωτερικού οικονομικού κλίματος και της λειτουργίας της οικονομίας, ότι ο δανεισμός θα αυξηθεί και πως θα υπάρχει μεγάλη αδυναμία στις αποπληρωμές των δανείων κ.λπ. κ.λπ..

Βλέπαμε δηλαδή το «όνειρο» 3 χρόνια πριν. Το όνειρο που οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες είτε δεν έβλεπαν είτε εθελοτυφλούσαν, είτε ήθελαν να δανείσουν τον ελληνικό λαό και να διαλύσουν την ελληνική οικονομία.

Αυτοί που σήμερα κάνουν εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και νομίζουν πως είναι έξυπνοι και πως είναι πολύ σημαντικές οι εκθέσεις τους και πως διαβάζοντάς τες θα κατανοήσουμε τα οικονομικά προβλήματα αυτής της χώρας και έτσι θα μπορέσουμε να βρούμε τη λύση. Ανεκτίμητη λοιπόν η βοήθειά τους!

Δυστυχώς όμως για εκείνους, αυτά που αναφέρουν σήμερα στις εκθέσεις τους τα φωνάζαν χρόοοοονια τώρα

 • Οι νοικοκυρές
 • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
 • Οι βιοτέχνες
 • Οι βιομήχανοι
 • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
 • Οι έμποροι
 • Δηλαδή, όλοι όσοι είναι μέσα στην αγορά, ζουν, εργάζονται και «τρώνε» απ’ αυτήν
 • Η εκάστοτε αντιπολιτεύσεις του κοινοβουλίου

Χρόνια τώρα το πρόβλημα δεν το έβλεπαν

 • Οι πολιτικοί
 • Οι κυβερνήσεις
 • Οι τραπεζίτες
 • Όσοι είχαν να κερδίσουν από τον δανεισμό
 • Δηλαδή όσοι ζούνε στη γυάλα της χλιδής, των εγκαινίων του ναρκισσισμού και της αλαζονείας.

Και επειδή η ΤτΕ ασχολείται και με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ας απαντήσει επιτέλους στο ερώτημα που δεν απαντάει καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός οικονομικών: Πως είναι δυνατόν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες σημαντικές για την ποιοτική διαβίωση των πολιτών να ακριβαίνουν κατά 10, 20, 30, 50 % / έτος και να λένε πως ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 4%. Κοροϊδευόμαστε ή δεν βλέπουμε κάτι που βλέπου αυτοί;

Γράψτε το σχόλιό σας 3408 Συνολικές προβολές, 2 σήμερα |
Παρακολούθηση της συζήτησης με RSS

2 απαντήσεις στο “Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος”

 1. Ο/Η Nikos έγραψε:

  Δείτε επίσης:

  Πόσο Ελληνικό και πόσο δημόσιο είναι το “Ελληνικό Δημόσιο”;

  Γιατί είναι ενδιαφέρον να ξέρει κάποιος τι συμβαίνει γύρω του…

 2. Ο/Η Nikos έγραψε:

  Δείτε επίσης:

  Πόσο Ελληνικό και πόσο δημόσιο είναι το “Ελληνικό Δημόσιο”;

  Γιατί είναι ενδιαφέρον να ξέρει κάποιος τι συμβαίνει γύρω του…

Γράψτε το σχόλιό σας

Για να αποστείλετε το σχόλιό σας, παρακαλούμε εισάγετε τον απαιτούμενο αριθμό: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.