| Mobile | RSS

Ειδικοί Λογαριασμοί: Που πηγαίνουν 2 δις ετησίως ;;;;;;;;;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 March, 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια | Κατηγορία: Οικονομία

Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα άρθρο από την εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” που αναφέρει (στο τέλος του) για τους ειδικούς λογαριασμούς του κράτους.

…..
“Κατάργηση πολλών ειδικών λογαριασμών και η ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Λέγκα η κατάργηση των ειδικών λογαριασμών θα έχει σημαντικό όφελος για τον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να πλησιάσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.”
…..

Ερώτηση προς τους κυρίους βουλευτές: 2 δις ευρώ το χρόνο * 20 χρόνια μας κάνουν 40 δις!!!!!

Μπορούν να μας πούνε οι κύριοι υπουργοι και βουλευτές που έχουν πάει αυτα τα 40 δις ευρώ!!!!;;;;;

 

—————————————-             Διαβάστε το άρθρο της Ημερησίας             —————————————-

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=1915095

Της Μαρίας ΒουργάναΕκτός ελέγχου είναι από το πρώτο κιόλας τρίμηνο ο προϋπολογισμός του 2008, εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα δημόσια έσοδα τα οποία βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» και ήδη εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» 756,16 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.Η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχε ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα των 522 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού που είχε δημιουργηθεί στο πρώτο δίμηνο του έτους να μετατραπεί σε έλλειμμα ύψους 538 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 5,8% έναντι στόχου 13%, δηλαδή δεν «έπιασαν» ούτε το ήμισυ της ετήσιας πρόβλεψης.

Αιτίες
Η καθίζηση των καθαρών εσόδων αποδίδεται:

Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα ρευστότητας που προκάλεσε η διαρκής απεργία (5 εβδομάδες) των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος είχε αντίκτυπο και στα ταμεία του Δημοσίου.

Στην καθυστερημένη κατά 1,5 μήνα εφαρμογή του νέου συστήματος εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει η επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα.

Στη χαλάρωση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού γεγονός που ανάγκασε τον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα να διατάξει νέο φοροκυνηγητό σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας με σαρωτικούς ελέγχους σε εισηγμένες εταιρείες, σε επιχειρήσεις με «ανοιχτές» φορολογικές υποθέσεις από το 2000 και μετά, προληπτικούς ελέγχους σε μικρομεσαίους για την απόδοση του ΦΠΑ και εκτεταμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων.

Ειδικότερα τα στοιχεία του ΓΛΚ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποκαλύπτουν τα εξής:

Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,8% έναντι στόχου 13% και ανήλθαν σε 11.032 εκατ. ευρώ. Κατακόρυφη αύξηση 26,9% κατέγραψαν οι επιστροφές φόρου που διαμορφώθηκαν σε 787 εκατ. ευρώ από 620 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Συγκράτηση εμφανίζουν οι δαπάνες. Αυξήθηκαν μόνο κατά 0,7% έναντι ετήσιας πρόβλεψης 8,1% και διαμορφώθηκαν στα 12.148 εκατ. ευρώ.

Με ρυθμό 0,4% «έτρεξαν» οι πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες ανήλθαν σε 10.701 εκατ. ευρώ από 10.660 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 3,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης 7,2% και διαμορφώθηκαν σε 1.447 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές για δαπάνες του ΠΔΕ καθώς και οι εισροές από την Ε.Ε. και τα ίδια έσοδα του ΠΔΕ παρέμειναν στα επίπεδα του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο τέλος Μαρτίου ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 538 εκατ. ευρώ.

Στη Βουλή η τροπολογία για τις αυξήσεις μισθών-συντάξεων
Κατατίθεται, εκτός απροόπτου σήμερα στη Βουλή με σημαντική καθυστέρηση η τροπολογία για την υλοποίηση της νέας εισοδηματικής πολιτικής του Δημοσίου, που προβλέπει αύξηση μισθών 3,5% σε μέσα επίπεδα φέτος και 3,6% στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ειδικότερα οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αυξήσεις 4,5%, σε δύο δόσεις, μία αύξηση 2,5% αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2008 και μία 2% από 1η Οκτωβρίου. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν, επίσης σε δύο δόσεις, αυξήσεις 5%, μία 3% αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2008 και επιπλέον αύξηση 2% από 1η Οκτωβρίου.

Σενάρια για αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών

Παρά τις αποκλίσεις που καταγράφονται στο σκέλος των εσόδων το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος για την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ωστόσο, υπό το δεδομένο ότι ο ΦΠΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρωθυπουργική δέσμευση, δεν πρόκειται να αυξηθεί φέτος, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει ήδη να σκύβει το τελευταίο διάστημα πάνω από χρυσές και καλά κρυμμένες προς το παρόν εφεδρείες για την άντληση εσόδων, στην περίπτωση που τα μέτρα που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό αποδειχθούν ανεπαρκή.

Πρόκειται για κάποιες… ρυθμίσεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν νέα μέτρα αλλά εργαλεία επίτευξης των προβλεπόμενων στόχων. Ειδικότερα στην στήριξη του προϋπολογισμού αναμένεται να συμβάλουν:

Η περικοπή δαπανών κυρίως σε τομείς που έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη όπως υπερωρίες, μετακινήσεις υπαλλήλων, προμήθειες κ.λπ.

Κατάργηση πολλών ειδικών λογαριασμών και η ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Λέγκα η κατάργηση των ειδικών λογαριασμών θα έχει σημαντικό όφελος για τον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να πλησιάσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα περιορισμού του λαθρεμπορίου στο ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Τα «φρουτάκια» που αναμένεται να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά μέχρι το φθινόπωρο.

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ποτά η οποία μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για μια σειρά εισοδημάτων.

Γράψτε το σχόλιό σας 3104 Συνολικές προβολές, 2 σήμερα |

Γράψτε το σχόλιό σας

Για να αποστείλετε το σχόλιό σας, παρακαλούμε εισάγετε τον απαιτούμενο αριθμό: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.